ΔΙΕΘΝΕΣ
29/06/2018 09:58 EEST | Updated 29/06/2018 09:59 EEST

Συνελήφθησαν εκατοντάδες γυναίκες που διαμαρτύρονταν για τη μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ

Κατέλαβαν το κτίριο της Γερουσίας

Τους δρόμους της Ουάσινγκτον γέμισαν περίπου  600 ακτιβίστριες χτες το μεσημέρι διαμαρτυρόμενες για την μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ και του προέδρου της Ντόναλντ Τραμπ, καταλαμβάνοντας το κτίριο της Γερουσίας διαδηλώνοντας ειρηνικά. Οι αρχές οδηγήθηκαν στη σύλληψή τους για «παράνομη διαδήλωση» και «πλημμέλημα». Οι περισσότερες από αυτές δεν είχαν συλληφθεί ξανά ποτέ.

 Εκατοντάδες γυναίκες, τυλιγμένες με τις κουβέρτες που δίνονται στα παιδιά των μεταναστών στα κέντρα κράτησης κατέλαβαν τα γραφεία της Γερουσίας φωνάζοντας «Ντροπή!Ντροπή! Ντροπή!» και «Αυτή είναι η δημοκρατία».

Απαίτησαν το κλείσιμο των κέντρων κράτησης και έφτασαν έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητώντας την κατάργηση του γραφείου Μετανάστευσης και Τελωνειακής Επιβολής (ICE). Στη Γερουσία ανέδειξαν κανό που οι αρχές τα κατάσχεσαν. Δε σταμάτησαν να τραγουδούν ακόμα και κατά τη σύλληψή τους.

 

Στο πλήθος συμμετείχαν αρκετοί γερουσιαστές των ΗΠΑ, όπως η Pramila Japayal,  που αντιτίθενται στην πολιτική μετανάστευσης του Τραμπ, καθώς και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες, όπως η ηθοποιός Susan Sarandon.

Αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε την πολιτική μηδενικής ανοχής για την παράνομη διέλευση των συνόρων τον Απρίλιο, περίπου 2.300 παιδιά απομονώθηκαν από τις οικογένειές τους. Αντιμετωπίζοντας μια τεράστια δημόσια αντίδραση, την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ εξέδωσε εντολή που επιτρέπει στις οικογένειες να παραμείνουν μαζί παραμένοντας στα σύνορα. Τη Δευτέρα, τα Τμήματα Εσωτερικής Ασφάλειας και Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ ανέφεραν ότι 538 παιδιά είχαν επανασυνδεθεί με τους γονείς τους. Την επόμενη μέρα ένας δικαστής στην Καλιφόρνια χορήγησε εντολή δίνοντας στην κυβέρνηση 30 ημέρες για επανένωση των ανηλίκων με τις οικογένειές τους, 14 ημέρες εάν το παιδί είναι μικρότερο από πέντε

 Πηγή: Washington Post