Έκλεψαν σπάνιο άγαλμα του Βούδα αξίας 1,5 εκατ. δολαρίων από γκαλερί στο Λος Άντζελες

Το άγαλμα βρισκόταν στον εξωτερικό χώρο αντί να στεγάζεται στην κύρια γκαλερί.
justhavealook via Getty Images

Η αστυνομία του Λος Άντζελες διεξάγει έρευνα μετά από ληστεία με λεία ένα άγαλμα του Βούδα αξίας 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων και βάρους σχεδόν 114 κιλών, από μια γκαλερί αρχαιοτήτων.

Οι αρχές έλαβαν μία καταγγελία για διάρρηξη τη Δευτέρα (25/9) στην γκαλερί Barakat, η οποία έχει αρχαία αντικείμενα «μουσειακής ποιότητας». Σύμφωνα με πλάνα από το κλειστό κύκλωμα, ο κλέφτης μπήκε στη γκαλερί και αφαίρεσε το άγαλμα του Βούδα τις πρώτες πρωινές ώρες μετά από μία καλοσχεδιασμένη ληστεία.

Ο διευθυντής της γκαλερί είπε στους Los Angeles Times ότι ο διαρρήκτης πιθανότατα «είχε ερευνήσει» το μουσείο εκ των προτέρων και στη συνέχεια σχεδίασε τη ληστεία του χάλκινου αγάλματος ύψους 1,20 μέτρων, το οποίο χρονολογείται από την περίοδο Έντο της Ιαπωνίας, κάπου μεταξύ 1603 και 1867.

Το άγαλμα βρισκόταν στον εξωτερικό χώρο αντί να στεγάζεται στην κύρια γκαλερί.

«Κινείται με πρόθεση, δεν κοιτάζει τριγύρω. Ήξερε πού να πάει», είπε ο Πολ Χέντερσον στους Los Angeles Times.

Οι κάμερες της γκαλερί απαθανάτισαν τον άνδρα για περίπου 25 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων φαίνεται να φέρνει ένα φορτηγό στο δρόμο που είναι το κτίριο, στη συνέχεια να σπάει μία πύλη και να αφαιρεί το άγαλμα.

Ο Φαγιέζ Μπαρακάτ, ιδιοκτήτης της γκαλερί, είπε στο KTLA ότι απέκτησε τον Βούδα πριν από σχεδόν 55 χρόνια. Πιστεύει ότι η κλοπή του αγάλματος του Βούδα ήταν καλά προμελετημένη και στοχευμένη, καθώς δεν έλειπαν άλλα πολύτιμα αντικείμενα από την γκαλερί.

«Ελπίζω ότι αυτός που το έκλεψε, να μην το πήρε για το βάρος του μπρούντζου γιατί είναι ένα ιστορικό αντικείμενο», είπε ο Μπαρακάτ, στο πρακτορείο. «Είμαι καταρρακωμένος. Όποιος το έκλεψε, ίσως ήξερε την αξία» είπε ενώ εικάζει πως κάποιος πλήρωσε τον κλέφτη για να κάνει τη διάρρηξη.

Δημοφιλή