Έκλεψαν στάχτες του Γκάντι την ημέρα των γενεθλίων του

Επίσης, βανδάλισαν φωτογραφίες του.
Cancelled Stamp From India Featuring Mahatma Gandhi
Cancelled Stamp From India Featuring Mahatma Gandhi
traveler1116 via Getty Images

Κλέφτες άρπαξαν στάχτες του Μαχάτμα Γκάντι την 150η επέτειο της γέννησής του.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, οι στάχτες κλάπηκαν από ένα μνημείο στην κεντρική Ινδία όπου βρίσκονταν από το 1948- χρονιά της δολοφονίας του από έναν ινδουϊστή εξτρεμιστή.

Οι κλέφτες επίσης έγραψαν «προδότης» με πράσινη μπογιά σε φωτογραφίες του ιστορικού Ινδού πολιτικού και ακτιβιστή. Σημειώνεται πως κάποιοι σκληροπυρηνικοί ινδουϊστές θεωρούν τον Γκάντι προδότη για τη στήριξή του προς την ενότητα μεταξύ ινδουϊστών και μουσουλμάνων (αν και ο ίδιος ο Γκάντι ήταν πιστός ινδουϊστής).

Η αστυνομία της Ρεβά, στην πολιτεία Μαντχία Πραντές, επιβεβαίωσε στο BBC πως η κλοπή διερευνάται ως ενέργεια σε βάρος της εθνικής ενοποίησης. Ο Μανγκαλντίπ Τιβάρι, φροντιστής του μνημείου Μπαπού Μπαβάν, όπου βρίσκονταν οι στάχτες, χαρακτήρισε την κλοπή «ντροπιαστική».

«Άνοιξα την πύλη στο Μπαβάν νωρίς το πρωί επειδή ήταν τα γενέθλια του Γκάντι» είπε στην ινδική ιστοσελίδα The Wire. Όταν επέστρεψα...βρήκα τα απομεινάριά του να λείπουν και το πόστερ του βανδαλισμένο».

Ο Γκάντι ηγήθηκε ενός μη βίαιου κινήματος αντίστασης στη βρετανική αποικιοκρατία, εμπνέοντας ανθρώπους ανά τον κόσμο. Οι περισσότεροι Ινδοί τον θεωρούν «πατέρα του έθνους», ωστόσο σκληροπυρηνικοί ινδουϊστές τον κατηγορούν πως πρόδωσε τους ινδουϊστές τασσόμενος πολύ υπέρ των μουσουλμάνων. Δολοφονήθηκε από εξτρεμιστή τον Ιανουάριο του 1948, αλλά οι στάχτες του δεν σκορπίστηκαν σε ποτάμι: Κάποιες διατηρήθηκαν και απεστάλησαν σε μνημεία ανά τη χώρα- ένα εκ των οποίων και αυτό στο Μπαπού Μπαβάν.