ΔΙΕΘΝΕΣ
10/03/2019 13:13 EET | Updated 10/03/2019 13:25 EET

Εκλογές στη Βόρεια Κορέα - Πώς είναι να ψηφίζεις στην χώρα του Κιμ

Οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν «ελεύθερα» συγκεκριμένους υποψηφίους

ED JONES via Getty Images

Θα μπορούσε να αποτελεί ανέκδοτο, όμως δεν είναι. Οι Βορειοκοεράτες προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για να εκλέξουν με δημοκρατικές κατά τα άλλα διαδικασίες τα μέλη της Βουλής. Αλλά με μια μικρή λεπτομέρεια: υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος ανά περιφέρεια, τον οποίον δεν μπορούν να καταψηφίσουν. Με λίγα λόγια, το αποτέλεσμα είναι προκαθορισμένο και τα ποσοστά του κόμματος του Κιμ Γιονγκ Ουν αγγίζουν το 100%.

Η επιλογή να απέχει κανείς από την ψηφοφορία απλά δεν υφίσταται, σε ένα καθεστώς που δεν δίνει το παραμικρό περιθώριο ελεύθερης δράσης ή βούλησης. Στην διαδικασία, όπως αναφέρει το BBC, είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες της χώρας από 17 ετών και άνω, οι οποίοι καλούνται να αποδείξουν την πίστη τους στη δυναστεία των Κιμ.

 

KCNA KCNA / Reuters

Οι ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες νωρίς το πρωί, ως δείγμα αφοσίωσης στο καθεστώς, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται μεγάλες ουρές στα εκλογικά κέντρα.

ASSOCIATED PRESS

 

Μόλις έρθει η σειρά τους, παραλαμβάνουν ένα ψηφοδέλτιο, το οποίο αναγράφει ένα και μοναδικό όνομα υποψηφίου για την Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση. Στη συνέχεια το ρίχνουν στην κάλπη, όπως είναι, χωρίς να συμπληρώσουν κάτι και χωρίς σταυρό. Θεωρητικά υπάρχει η επιλογή να ρίξει κανείς την ψήφο του εντός παραβάν, αλλά κανείς δεν το κάνει για να μην κινήσει τις υποψίες των Αρχών. Τυπικά, επίσης, έχει κανείς το δικαίωμα να καταψηφίσει, όμως όποιος τολμήσει να το κάνει θεωρείται βέβαιο πως θα δει την μυστική αστυνομία να τον καταδιώκει και να τον ανακηρύσσει τρελό.

ASSOCIATED PRESS

Μόλις αποχωρήσουν από το εκλογικό τμήμα, οι πολίτες επιβάλλεται να συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα ακριβώς απέξω, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους για τη δυνατότητα που τους δίνεται στο εκλέγειν.

ASSOCIATED PRESS

Το οξύμωρο είναι πως τα μέλη της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης, που εκλέγονται κάθε 5 χρόνια, επί της ουσίας δεν έχουν καμία εξουσία. Η μόνη τους αρμοδιότητα είναι να επικυρώνουν για τυπικούς λόγους τους νόμους που επιβάλλει ο δικτάτορας Κιμ.

Οσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα, δεν χωρούν εκπλήξεις. Στις προηγούμενες εκλογές του 2014, το ποσοστό έφτασε το 99,97%. Η απειροελάχιστη αποχή οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι λίγοι μπορεί να ήταν άρρωστοι. Αν και -μεταξύ αστείου και σοβαρού- λέγεται πως στην Βόρεια Κορέα κανείς δεν αρρωσταίνει την ημέρα των εκλογών. 

Πηγή: BBC