ΔΙΕΘΝΕΣ
03/03/2020 10:05 EET

Εκλογές στο Ισραήλ: Ο Νετανιάχου προηγείται, μα αδυνατεί ακόμα να σχηματίσει κυβέρνηση

Το Λικούντ και τα αντίστοιχων αντιλήψεων κόμματα φαίνονται να κερδίζουν 59 έδρες.

ASSOCIATED PRESS

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, διατηρούσε προβάδισμα την Τρίτη σε μια εκλογική αναμέτρηση στήθος με στήθος, αλλά εξακολουθούσε να αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση, στις τρίτες εκλογές μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, έδειξαν exit polls.

Με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις των τριών κύριων τηλεοπτικών σταθμών του Ισραήλ, ο Νετανιάχου, επικεφαλής του κεντροδεξιού Λικούντ, κήρυξε νίκη στην εκλογική αναμέτρηση της Δευτέρας επί του βασικού του αντιπάλου- του πρώην επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Μπένι Γκαντς.

Τα ανανεωμένα exit polls, ωστόσο, έδειξαν ότι από τον Νετανιάχου έλειπαν δύο έδρες για να αποκτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο του Ισραήλ- κάτι που υποδεικνύει πιθανό αδιέξοδο, με τα τελικά αποτελέσματα να αναμένονται σταδιακά κατά τη διάρκεια της Τρίτης.

Μία νίκη του 70χρονου Νετανιάχου, μετά από τις εκλογικές αναμετρήσεις του Απριλίου και του Σεπτεμβρίου, θα αποδείκνυε την πολιτική αντοχή του μακροβιότερου πρωθυπουργού του Ισραήλ, που πραγματοποίησε προεκλογική εκστρατεία στη σκιά μιας δίκης για διαφθορά.

Θα άνοιγε επίσης τον δρόμο για να υλοποιήσει ο Νετανιάχου τη δέσμευσή του για την προσάρτηση, μετά τις εκλογές, εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς και της Κοιλάδας του Ιορδάνη, στο πλαίσιο ενός ειρηνευτικού σχεδίου που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν απορρίψει την πρόταση, απαντώντας πως «σκοτώνει» το όνειρό τους για δημιουργία ενός βιώσιμου κράτους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας- περιοχές που το Ισραήλ κατέλαβε στον πόλεμο του 1967.

Τα τρία κύρια τηλεοπτικά κανάλια του Ισραήλ αρχικά εκτιμούσαν πως το Λικούντ και τα αντίστοιχων αντιλήψεων κόμματα θα καταλάμβαναν τις 60 από τις 120 έδρες του κοινοβουλίου. Στα ανανεωμένα exit polls, τα Κανάλια 11, 12 και 13 κατέβασαν τις εκτιμήσεις στις 59 έδρες, καθιστώντας δυσκολότερη τη δουλειά του Νετανιάχου.