Εκοιμήθη ο Xρυσόστομος Κύπρου: Ενας Αρχιεπίσκοπος που δεν μάσαγε τα λόγια του

Μ ισχυρή προσωπικότητα με μεγάλη επιρροή εντός κι εκτός της Κύπρου.
ANDREAS SOLARO via Getty Images

Εκοιμήθη στα 81 του χρόνια ο επικεφαλής της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο.

Ο Χρυσόστομος, (κατά κόσμον Ηρόδοτος Δημητρίου) βρέθηκε στο τιμόνι της Ορθόδοξης εκκλησίας της Κύπρου από το 2006.

Ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα με μεγάλη επιρροή εντός κι εκτός της Κύπρου.

Δεν δίστασε να εκφράσει δημόσια την θέση του για την Ρωσία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τους αντι εμβολιαστές του κορονοϊου αλλά και για πολιτικά και οικονομικά ζητήματα του νησιού, με πολλούς να τον επικρίνουν για την εμπλοκή του σε θέματα διακυβέρνησης της Κύπρου.

Το 2013, την περίοδο των τραπεζικών σκανδάλων στην Κύπρο που οδήγησαν το νησί να δεχθεί το πακέτο διάσωσης από το ΔΝΤ, ο Χρυσόστομος είχε δηλώσει δημόσια ότι θα προτιμούσε να εγκαταλείψει την Κύπρο έχοντας πενταροδεκάρες στην τσέπης του παρά να μπει η χώρα σε καθεστώς ελέγχου και επιτήρησης.

«Μια έξοδος από το ευρώ θα σώσει τουλάχιστον την αξιοπρέπεια της Κύπρου» είχε πεί τότς υπογραμμίζοντας οτι «δεν είναι αυτή η Ευρώπη που πιστέψαμε όταν ενταχθήκαμε».

Ισχυρή η παρέμβαση του σε πολιτική και οικονομία

Ο αρχιεπίσκοπος είχε συγκρουστεί συχνά και με τις κυβερνήσεις του νησιού λέγοντας στον τότε πρόεδρο του νησιού Δημήτρη Χριστόφια, που προερχόταν από το ΑΚΕΛ, «να προβληματιστεί από το γεγονός οτι του παραδόθηκε ένα ευημερούν, ευτυχισμένο έθνος και το άφησε με ανθρώπους να πεινούν».

Δεν μασούσε τα λόγια του ούτε απέναντι στους τραπεζίτες τους οποίους είχε αποκαλέσει «κλέφτες» που έτρεχαν να κρυφτούν ενώ οι «φτωχοί πλήρωναν τα σπασμένα» των καταστροφικών αποφάσεων τους.

Οι επικριτές τους συχνά τον κατηγορούσαν για την εμπλοκή του στην διακυβέρνηση του νησιού λέγοντας οτι συμπεριφερόταν περισσότερο ως επιχειρηματίας και τραπεζίτης παρά ως πνευματικός ηγέτης.

Όμως σκληρός ήταν και σε θέματα εκτός Κύπρου. Ήταν μεταξύ των Ορθοδόξων ηγετών που αναγνώρισε την απόσχιση της Ουκρανικής Εκκλησίας από τη Μόσχα το 2020, παρά την τεράστια αντίδραση της Ρωσικής Ορθόδοξης εκκλησίας.

Στο στόχαστρό και ο Πούτιν

Στο στόχαστρο του είχε μπει και ο Ρώσος πρόεδρος για την εισβολή στην Ουκρανία λέγοντας οτι «ο Πούτιν την ώρα που πηγαίνει στην εκκλησία για να κοινωνήσει, ταυτόχρονα σκοτώνει. Αυτή είναι η Ορθοδοξία του;» είχε πει σε συνέντευξή του στον Ραδιοφωνικό Οργανισμό της Κύπρου.

Σκληρός ήταν και με τους αντι εμβολιαστές του κορονοϊού έχοντας απειλήσει τους κληρικούς του ακόμη και με απόλυση εάν μιλούσαν ενάντια στα εμβόλια ή δεν εμβολιάζονταν και οι ίδιοι.

Από τα πυρά του δεν γλίτωνε συχνά ούτε η Τουρκία, την οποία κατέκρινε για την εισβολή του 1974 και τη στάση της στη διχοτόμηση του νησιού.

Είχε μιλήσει ανοιχτά για τη δυσπιστία του απέναντι στις προθέσεις της Τουρκίας στην Κύπρο, λέγοντας οτι «ποτέ δεν πίστευε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία για την επανένωση του εθνικά διχασμένου νησιωτικού έθνους ήταν δυνατή επειδή η Τουρκία ήθελε να ιδρύσει ένα τουρκικό κράτος στη χώρα»

Η Εκκλησία της Κύπρου, είναι ένας ανεξάρτητος κλάδος της Ανατολικής Ορθόδοξης κοινωνίας, με ρίζες στον Βαρνάβα, έναν από τους πρώτους οπαδούς του Χριστού. Οι Κύπριοι αρχιεπίσκοποι εξακολουθούν να απολαμβάνουν προνόμια που τους παραχώρησε ένας βυζαντινός αυτοκράτορας τον πέμπτο αιώνα.

Υπογράφουν έγγραφα σε κόκκινο κιννάβαρο, κρατούν ένα αυτοκρατορικό ραβδί και φορούν μωβ κάτω από τα άμφια τους.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, επικεφαλής των 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο, δήλωσε «βαθιά συγκινημένος» από τον θάνατο του Χρυσοστόμου. Πρόκειται μάλιστα να παραστεί στην κηδεία του Χρυσοστόμου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press

Δημοφιλή