Ουκρανία: Ο δήμαρχος του Κιέβου προειδοποιεί για πιθανή ανάγκη εγκατάλειψης την πόλης

Αιτία η κατάσταση στο δίκτυο παροχής ηλεκτρισμού. Χωρίς νερό και ρεύμα και η Χερσώνα. Αναφορές για μυστικές συνομιλίες αξιωματούχων ΗΠΑ με Ρωσία.
Ed Ram via Getty Images

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε για περισσότερες πιθανές ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές ενώ ο δήμαρχος του Κιέβου προέτρεψε τους κατοίκους να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προετοιμαστούν να εγκαταλείψουν προσωρινά τη πόλη εάν η κατάσταση σε ό,τι αφορά την παροχή νερού και ρεύματος χειροτερέψει.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η Ρωσία ”συγκεντρώνει δυνάμεις και μέσα για μια πιθανή επανάληψη μαζικών επιθέσεων στις υποδομές μας. Πρώτα απ ’όλα, την ενέργεια”.

Περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια καταναλωτές ήταν ήδη χωρίς ρεύμα, πρόσθεσε, εν μέσω ανησυχιών ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία θα μπορούσε να ”χαλαρώσει” καθώς οι επιπτώσεις του πολέμου στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων συνεχίζονται και τον χειμώνα.

Η χώρα αντιμετωπίζει εκτιμώμενο έλλειμμα 32% στην παροχή ρεύματος όπως ανέφερε ο Σεργκέι Κοβαλένκο, διευθύνων σύμβουλος της YASNO, ενός μεγάλου παρόχου ενέργειας στην πρωτεύουσα.

Οι προειδοποιήσεις ακολούθησαν τις δηλώσεις του δημάρχου του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο που προέτρεπε τους κατοίκους να ”εξετάσουν κάθε ενδεχόμενο”, συμπεριλαμβανομένου του χειρότερου στο οποίο η πρωτεύουσα θα μείνει χωρίς ρεύμα και νερό.

Οι κάτοικοι θα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα ”να περάσουν λίγο χρόνο” με φίλους ή μέλη της οικογένειας τους εκτός το Κιέβου , είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη το Σάββατο, στην οποία κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν ότι σκόπιμα στόχευσε τις μη στρατιωτικές υποδομές.

″Το καθήκον του είναι να πεθάνουμε, να παγώσουμε ή να μας κάνει να φύγουμε από τη γη μας για να την πάρει εκείνος. Αυτό θέλει να πετύχει ο επιτιθέμενος”, πρόσθεσε ο Κλίτσκο.

Ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μιχαήλο Ποντόλιακ νωρίτερα σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι η Ουκρανία θα αντέξει παρά τις ρωσικές επιθέσεις στην ενεργειακή της υποδομή, με την βοήθεια της αεράμυνας, την προστασία των υποδομών και με την λήψη μέτρων σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ρεύματος.

Στο μεταξύ Μόσχα και Κίεβο συνεχίζουν να ανταλλάσσουν κατηγορίες καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν προς την πόλη Χερσώνα που είναι υπό ρωσική κατοχή.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης, Γιαροσλάβ Γιανούσεβιτς δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν περίπου 1,5 χιλιόμετρο γραμμών ηλεκτρικού ρεύματος μειώνοντας την παροχή στην πόλη Μπέρισλαβ.

″Είναι πιθανό να μην υπάρχει ηλεκτρισμό ρεύμα στο Μπέρισλαβ μέχρι να απελευθερωθεί πλήρως από την κατοχή”, έγραψε ο Γιανούσεβιτς στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, προσθέτοντας ότι τα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος στη Χερσώνα έχουν επίσης καταστραφεί.

Την Κυριακή, τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι οι βομβαρδισμοί από τις ουκρανικές δυνάμεις προκάλεσαν ζημιές στο τεράστιο φράγμα Νόβα Καχόβκα της Ουκρανίας που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Δεν έδωσαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο και το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως τις αναφορές. Το ρωσικό κρατικό TASS επικαλέστηκε εκπρόσωπο των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης ότι ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από ένα αμερικανικό πυραυλικό σύστημα HIMARS χτύπησε το φράγμα προκαλώντας ζημιά.

Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε το περιστατικό ως μια ”προσπάθεια να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ανθρωπιστική καταστροφή” ενώ η πόλη της Χερσώνας έχει μείνει χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Φόβοι για ”κόπωση” των συμμάχων και μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας

Στο μεταξύ, ο αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος ταξίδεψε στη Ουκρανία και δεσμεύτηκε πως η στήριξη της Ουάσιγκτον είναι ”αταλάντευτη”, φέρεται σύμφωνα με την Wall Street Journal να είχε μυστικές συνομιλίες τους τελευταίους μήνες με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ και τον γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ με θέμα την μη κλιμάκωση στην Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε το ρεπορτάζ.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε μετά και τις αναφορές πως ότι η Ουάσιγκτον προέτρεπε το Κίεβο να περάσει ένα μήνυμα πως είναι ανοιχτό σε συνομιλίες με τη Μόσχα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, αναφέροντας πως η αμερικανική προτροπή δεν είχε στόχο να σπρώξει την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά επρόκειτο για μια υπολογισμένη προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα διατηρήσει την υποστήριξη άλλων κρατών αφήνοντας ανοιχτό ένα παράθυρο και άρα μια πιθανότητα για λήξη της πολεμικής σύρραξης.

Σημειώνεται πως ο Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα στις αρχές Οκτωβρίου που ανέφερε ότι η προοπτική οποιασδήποτε συνομιλίας με τον Πούτιν είναι αδύνατη όσο παραμένει στην εξουσία το Πούτιν αλλά άφηνε ανοιχτή την πόρτα για συνομιλίες με τη Ρωσία.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο ούτε γι αυτό το ρεπορτάζ.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε: ”Το έχουμε ξαναπεί και θα το ξαναπούμε: Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Εάν η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγμάτευση, θα πρέπει να σταματήσει τις βόμβες και τους πυραύλους της και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία”.

Δημοφιλή