ΔΙΕΘΝΕΣ
25/01/2020 18:12 EET | Updated 25/01/2020 18:12 EET

Εκοψαν μαύρη ακτιβίστρια από φωτογραφία που απεικονιζόταν η Γκρέτα και άλλες λευκές έφηβες

Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press αναγκάστηκε να απολογηθεί.

Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP) ζήτησε συγνώμη μετά την περικοπή μιας έφηβης ακτιβίστριας από την Ουγκάντα, που μάχεται για την επίλυση του θέματος της κλιματικής αλλαγής,  ​από μια φωτογραφία που απεικονιζόταν με λευκές συνομήλικές της ακτιβίστριες στο Νταβός. Ανάμεσα στα άλλα κορίτσια βρισκόταν και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η ακτιβίστρια της κλιματικής αλλαγής Βανέσα Νακάτε δήλωσε ότι κλήθηκε να συμμετάσχει σε εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή των νέων. Όταν εμφανίστηκαν οι φωτογραφίες της εκδήλωσης, παρατήρησε ότι είχε αποκοπεί από μια φωτογραφία , όπου εμφανίστηκε μαζί με τις Γκρέτα Τούνμπεργκ, Ιζαμπέλ Άξελσον, Λουίζα Ναουμπάουερ και Λουκίνα Τίλε. 

«Αυτή είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που κατάλαβα τον ορισμό της λέξης ρατσισμού», δήλωσε η Νακάτε σε τηλεοπτική της συνέντευξη. 

«Γιατί με απομαμκρύνατε από τη φωτογραφία; Ήμουν μέλος της ομάδας» έγραψε στο Twitter, απευθυνόμενη στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων. 

«Δεν διαγράψατε μόνο μια φωτογραφία, αλλά μια ήπειρο. Όμως, είμαι ισχυρότερη από ποτέ», δήλωσε λίγο αργότερα ξανά μέσω του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Η Λώρεν Ίστον διευθύντρια επικοινωνίας του πρακτορείοτ ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό.

«Απολογούμαστε για τη δημοσίευση της φωτογραφίας στην οποία δεν απεικονίζεται η ακριβίστρια από την Ουγκάντα, Βανέσα Νακάτε, το μοναδικό μαύρο άτομο της φωτογραφίας. Ως βασική πηγή ειδήσεων, μας ενδιαφέρει να εκπροσωπούμε με ακρίβεια τον κόσμο που καλύπτουμε», δήλωσε η Ίστον. 

«Εκπαιδεύουμε τους δημοσιογράφους μας να είναι ευαίσθητοι σε τέτοια θέματα», συμπλήρωσε. 

Η Τούνμπεργκ σχολίασε ότι το περιστατικό ήταν εντελώς απαράδεκτο. 

 

Πηγή: CNN