22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
08/01/2021 16:34 EET

«Έκρηξη» για Signal και Telegram μετά από αλλαγές στους όρους χρήσης του WhatsApp

Δυσαρέσκεια μετά από ανανέωση των όρων χρήσης της δημοφιλούς υπηρεσίας που υπάγεται στο Facebook.

zz/STRF/STAR MAX/IPx

Οι εφαρμογές messaging Signal και Telegram βλέπουν μια απότομη αύξηση της ζήτησής τους αφού ο μεγάλος τους ανταγωνιστής, το WhatsApp, προκάλεσε αίσθηση και αρνητικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν ανανέωσε τους όρους χρήσης τους.

Το WhatsApp, που χρησιμοποιεί την τεχνολογία κρυπτογράφησης του Signal, παρουσίασε τους νέους του όρους χρήσης την Τετάρτη, ζητώντας από τους χρήστες να συμφωνήσουν να επιτρέψουν στο Facebook και τις θυγατρικές του να συλλέγουν δεδομένα χρηστών, μεταξύ των οποίων ο αριθμός τηλεφώνου και η τοποθεσία τους.

Κάποιοι ακτιβιστές για την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα αποδοκίμασαν την κίνηση αυτή, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «αποδεχτείτε την αρπαγή δεδομένων από εμάς ή φύγετε» στο Twitter, και πρότειναν στους χρήστες να πάνε σε άλλες εφαρμογές όπως το Signal και το Telegram.

H δημοτικότητα του Signal εκτοξεύτηκε ακόμα περισσότερο όταν εξέφρασε τη στήριξή του ο Έλον Μασκ, ο οποίος έχει έναν από τους λογαριασμούς με τους περισσότερους followers στο Twitter, και από τον επικεφαλής του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ.

Πάνω από 100.000 χρήστες πέρασαν το Signal στις συσκευές τους από τα καταστήματα της Apple και της Google τις τελευταίες δύο ημέρες, ενώ το Telegram είχε περίπου 2,2 εκατ. downloads, σύμφωνα με στοιχεία της Sensor Tower.

Οι νέες εγκαταστάσεις του WhatsApp έπεσαν 11% τις πρώτες επτά ημέρες του 2021 συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και πάλι ανέρχονταν σε 10,5 εκατ. downloads παγκοσμίως, κατά τη Sensor Tower.

(με πληροφορίες από Reuters)