ΔΙΕΘΝΕΣ
05/05/2021 13:00 EEST

Εκτός της συνάντησης των G-7 ο Ινδός ΥΠΕΞ λόγω κορονοϊού

Η Ινδία δεν είναι μέλος των G-7, αλλά προσεκλήθη μαζί με την Ν. Κορέα, την Αυστραλία και τη Ν. Αφρική.

BEN STANSALL via Getty Images
Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών (δεξιά) με τον Αμερικανό ομόλογό του, μετά την συνάντησή τους στο Λονδίνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας υποχρεώθηκε να αποσυρθεί από τις συναντήσεις της ομάδας των G-7 στο Λονδίνο, λόγω πιθανής έκθεσής του στον κορονοϊό.

Οι διπλωμάτες της ομάδας των επτά πλουσιοτέρων χωρών συναντώνται για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο εδώ και δύο χρόνια, κρατώντας τις αποστάσεις και εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα εναντίον της εξάπλωσης του ιού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Σ. Τζαϊσάνκαρ, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι υπάρχει πιθανότητα να έχει έρθει σε επαφή με άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό. Γι′ αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, αποφάσισε να διακόψει τις επαφές του πρόσωπο με πρόσωπο.

Οι συμμετέχοντες στην συνάντηση, στο Lancaster House του Λονδίνου, έχουν ανάμεσά τους διαφανή διαχωριστικά για τα τετ-α-τετ τους και υποβάλλονται καθημερινως σε τεστ κορονοϊού.

Η Ινδία δεν είναι μέλος των G-7, αλλά προσεκλήθη στη δεύτερη μέρα των συναντήσεων μαζί με την Ν. Κορέα, την Αυστραλία και τη Ν. Αφρική. Οι αντιπροσωπείες των χωρών αυτών δεν ήταν παρούσες στις εργασίες της πρώτης μέρας, αλλά ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του, Πρίτι Πατέλ και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ ακολουθεί αυστηρά τις οδηγίες προφύλαξης - μάσκες, αποστάσεις και καθημερινά τεστ. ”Δεν πιστεύουμε ότι η αντιπροσωπεία μας κινδυνεύει και οι συναντήσεις θα συνεχιστούν σύμφωνα με το πρόγραμμα”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την λύπη του για το γεγονός ότι ο Ινδός υπουργός δεν θα μπορέσει να μετάσχει στις συναντήσεις, ”αλλά γι αυτόν ακριβώς τον λόγο ισχύουν τα αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας και τα καθημερινά εστ.”

Η Ινδία αντιμετωπίζει έκρηξη της πανδημίας, με 382.315 νέα κρούσματα και 3.780 θανάτους το τελευταίο 24ωρο - και όλοι πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί είναι πολλαπλάσιοι. 

Το κύριο θέμα της δεύτερης μέρας των εργασιών της συνάντησης των G-7, είναι η διαθεσιμότητα των εμβολίων σε όλο τον κόσμο και η προσπάθεια ανοίγματος των κοινωνιών.