"Ελάτε στις ΜΕΘ, θα αλλάξετε γνώμη": Ρώσοι γιατροί σε διασημότητες που είναι κατά του εμβολίου

"Kαι ίσως πεθαίνουν λιγότεροι άνθρωποι". Στρέφονται κατά καλλιτεχνών και πολιτικών με χιλιάδες followers στα social media.
via Associated Press

Γνωστοί γιατροί στη Ρωσία κάλεσαν διασημότητες και πολιτικούς που είναι αντίθετοι στα εμβόλια κατά της covid-19 να πάνε στα νοσοκομεία που δέχονται ασθενείς με κορονοϊό για να δουν με τα μάτια τους τις συνέπειες της νόσου. Σημειώνεται πως η Ρωσία καταγράφει μια τρομακτική αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων. Έχει καταγράψει συνολικά 9,4 εκατομμύρια κρούσματα και 267.819 θανάτους και είναι η πέμπτη χώρα παγκοσμίως σε αριθμό νεκρών.

Σε ανοικτή τους επιστολή, την οποία δημοσίευσε το κρατικό πρακτορείο TASS, ένδεκα γιατροί της πρώτης γραμμής απευθύνονται σε δημόσιες προσωπικότητες της Ρωσίας, οι οποίες πρόσφατα εξέφρασαν απόψεις κατά των εμβολίων της covid-19 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία έχουν χιλιάδες ακόλουθους.

«Είμαστε όλοι λίγο απασχολημένοι αυτή την περίοδο και μπορείτε να μαντέψετε γιατί», γράφουν στην επιστολή αυτή, την οποία έχει υπογράψει μεταξύ άλλων ο Ντένις Προτσέκνο, επικεφαλής γιατρός του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Μόσχας που δέχεται ασθενείς με covid-19.

«Όμως επειδή πολλοί άνθρωποι σάς διαβάζουν και σας ακούνε, θα βρούμε χρόνο για να οργανώσουμε για εσάς μια επίσκεψη στις ‘κόκκινες ζώνες’, τις μονάδες εντατικής θεραπείας και το παθολογικό τμήμα», αναφέρουν οι γιατροί.

«Ίσως μετά από αυτό να αλλάξετε γνώμη και να πεθάνουν λιγότεροι άνθρωποι», προσθέτουν.

Εδώ και εβδομάδες καταγράφονται καθημερινά στη Ρωσία περισσότεροι από 1.000 θάνατοι ασθενών με covid-19, την ώρα που οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις τα εμβόλια κατά της νόσου.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και την ύπαρξη ρωσικών εμβολίων, μόνο το 37,5% των Ρώσων έχει ανοσοποιηθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Gogov.

Η επιστολή των γιατρών απευθυνόταν μεταξύ άλλων στον Όσκαρ Κουτσέρα, μια προσωπικότητα της τηλεόρασης που έχει 300.000 ακόλουθούς στο Instagram και ο οποίος έχει αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, στον ηθοποιό Εγκόρ Μπερόεφ, ο οποίος συνέκρινε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού με το κίτρινο αστέρι που φορούσαν οι Εβραίοι στο ναζιστικό καθεστώς και τον ροκ σταρ Κονσταντίν Κιντσέφ που δήλωσε ότι «δεν επιθυμώ να ζω σε ένα ψηφιακό στρατόπεδο συγκέντρωσης».

Οι γιατροί απευθύνονταν επίσης στον επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, το κόμμα του οποίου οργανώνει διαδηλώσεις κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και του υγειονομικού πάσου.

Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ