ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21/05/2019 17:21 EEST | Updated 21/05/2019 17:29 EEST

Ελεγχο στη γραμμή για να λειτουργήσει ξανά ο Οδοντωτός

Την Τετάρτη 22 Μαϊου, ο ΟΣΕ θα διενεργήσει έλεγχο καταλληλότητας, ύστερα από τις εργασίες του Δήμου Καλαβρύτων.

Eurokinissi

Ο ιστορικός Οδοντωτός, ο σιδηρόδρομος που συνδέει την παραλία με το βουνό, το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα, αποτελεί ένα εμβληματικό μεταφορικό μέσο για την Ελλάδα, από τα πολύ ξεχωριστά της Ευρώπης.

Ο Οδοντωτός, διατρέχει το φημισμένο φαράγγι Βουραϊκού, ένα από τα 7 καλύτερα της Ευρώπης, με εξαιρετική χλωρίδα και θαυμαστή θέα. Στη διαδρομή του, σε κάθε εποχή και ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι, ο ταξιδιώτης πραγματικά μαγεύεται από την πανέμορφη φύση.

Ωστόσο, αυτή η φύση, ορισμένες φορές, είναι που καταστρέφεται από τα φυσικά φαινόμενα, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα και στη λειτουργία του Οδοντωτού. Κάτι ανάλογο συνέβη φέτος, 19-20 Απριλίου, με τις μεγάλες πλημμύρες που απέφεραν επικίνδυνες κατολισθήσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπή η λειτουργία του Οδοντωτού.

Ο Δήμος Καλαβρύτων, ανέλαβε αμέσως δράση, προκειμένου να αποκαταστήσει τη ζημιά. Με σημερινή του ανακοίνωση, επιτρέπει την προσεκτική και ελεγχόμενη κυκλοφορία οχημάτων και πεζών, στο δρόμο προς την Κάτω Ζαχλωρού, καθώς και τη δυνατότητα να ξεκινήσουν, άμεσα και τα δρομολόγια του Οδοντωτού σιδηροδρόμου, από τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Παράλληλα, ο Δήμος θα συνεχίσει τις περαιτέρω εργασίες καθαίρεσης βράχων, απομάκρυνσης υλικών και σταθεροποίησης των πρανών, ενώ θα προχωρήσει, άμεσα, στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών (τοπογραφικής αποτύπωσης, γεωλογική και γεωτεχνική) ώστε να  αντιμετωπισθεί, οριστικά, η φυσική αυτή καταστροφή, το ταχύτερο δυνατό και το αργότερο, πριν από το Φθινόπωρο.

Πάντως, το μέγεθος της φυσικής καταστροφής – επικίνδυνης κατολίσθησης, ξεπερνά τις δυνατότητες του Δήμου, που δεν διαθέτει επαρκή Τεχνική Υπηρεσία, με ειδικούς επιστήμονες, γεωλόγους, κλπ. και επειδή η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, ο Δήμος ζητά την άμεση συνδρομή, τη βοήθεια και την υποστήριξη της Περιφέρειας και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη διακοπή των δρομολογίων του Οδοντωτού, εδώ και ένα περίπου ένα μήνα, έχουν υποστεί και συνεχίζουν να υφίστανται, τεράστια οικονομική ζημιά, οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι της Κάτω Ζαχλωρούς και των Καλαβρύτων, ευρύτερα, όπως και η τοπική οικονομία και κοινωνία της περιοχής μας.

Η ανακοίνωση του ΟΣΕ

Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος, με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι το γεωλογικό φαινόμενο παρακολουθείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ η περιοχή βρίσκεται στην αποκλειστική ευθύνη του οικείου Δήμου αλλά και των αστυνομικών αρχών.

Ο Ο.Σ.Ε. ως διαχειριστής υποδομής έχει την ευθύνη συντήρησης των κτιρίων και σιδηροδρομικών γραμμών και είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων για θέματα που επηρεάζουν το δίκτυο, δεν είναι όμως στον τομέα της αποκλειστικής ευθύνης του.

Εν προκειμένω ο Ο.Σ.Ε. ακολουθεί τις οδηγίες τόσο της αρμόδιας αστυνομικής διεύθυνσης της περιοχής, όσο και του οικείου Δήμου και του Πανεπιστημίου Πατρών, σχετικά με το γεωλογικό φαινόμενο.

Ο Ο.Σ.Ε. έχει προγραμματίσει για τις 22-5-2019 έλεγχο και επιθεώρηση της γραμμής με αμαξοστοιχία έργων.

Η ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Από την πλευρά της, η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείρισης της επιβατικής κίνησης, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, ότι αδυνατεί να επανεκκινήσει τα δρομολόγιά της στην ιστορική αυτή διαδρομή, εάν ο ΟΣΕ δεν άρει την απαγόρευση κυκλοφορίας.