Ελληνας Πρέσβης στο Κάιρο: Διαστρέβλωσαν τα λόγια μου για την ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου

«Έγινε παρεξήγηση».
Huffpost GR

Κινητικότητα σε πολλαπλά μέτωπα καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα, ιδιαίτερα μετά την επιθετική κίνηση Ερντογάν να μετρατρέψει σε χώρο προσευχής για τους μουσουλμάνους την Αγία Σοφία.

Ωστόσο, σε διευκρινίσεις προέβη ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο, Νίκος Γαριλίδης, αναφορικά με τις συνομιλίες Αθήνας - Καΐρου, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Γαριλίδης διευκρίνισε πως «αναφορικά με δημοσιεύματα του Τύπου που κυκλοφόρησαν σχετικά με φερόμενες δηλώσεις μου για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση Ελλάδας - Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, επισημαίνεται ότι η δημοσιευθείσα διατύπωση δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο των όσων ανέφερα».

«Η συμφωνία της Ελλάδας και της Αιγύπτου για τον καθορισμό της ΑΟΖ βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσής της», ήταν οι δηλώσεις που διέρρευσαν διαστρεβλωμένες το πρωί της Παρασκευής.

«Συγκεκριμένα, ερωτώμενος από τη δημοσιογράφο σχετικά με τις επί μακρόν επαφές των δύο πλευρών επί του συγκεκριμένου ζητήματος και πιθανή ημερομηνία κατάληξής τους, απέφυγα να απαντήσω λέγοντας αορίστως “σε 3 τέρμινα”, προσθέτοντας ότι δεν διαθέτω μαντικές ικανότητες», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρέσβης φερόταν να δήλωσε στο αιγυπτιακό μέσο Al-Ahram ότι Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ.

Τον Ιούνιο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το Κάιρο, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

Ο κ. Δένδιας έστειλε τότε το μήνυμα πως «ξαναπιάσαμε το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».

Δημοφιλή