ΔΙΕΘΝΕΣ
02/12/2020 16:34 EET

Ελβετία: Τα θέρετρα σκι προετοιμάζονται για την σεζόν παρά τους φόβους γειτονικών χωρών

«Δεν είναι το σκι που είναι επικίνδυνο για τη μετάδοση του ιού, αλλά όσα συμβαίνουν μετά».

FABRICE COFFRINI via Getty Images

Τα ελβετικά θέρετρα σκι συνεχίζουν με τις προετοιμασίες για την εορταστική περίοδο παρά τις πιέσεις από τις γειτονικές Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία να κλείσουν έως ότου περάσει αυτό το δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

Ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέ πρότεινε περιορισμούς στη χωρητικότητα των τελεφερίκ τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αλλά οι εταιρίες διαχείρισης καθώς και ορεινές περιοχές αντιδρούν στους πρόσθετους περιορισμούς.

Ο δήμαρχος του Βερμπιέ, Ελουά Ροσιέ, παραδέχθηκε ότι νιώθει την πίεση από άλλες χώρες, αλλά είπε ότι η οικονομία του σκι στην πόλη του είναι πολύ σημαντική για να ακυρωθεί έτσι απλά η σεζόν, δεδομένων των μέτρων που έχουν ληφθεί για να είναι ασφαλείς οι επισκέπτες.

Ο ίδιος αναμένει έως 45.000 τουρίστες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, λιγότερους από ό,τι συνήθως, λόγω «πολλών ακυρώσεων».

«Υπάρχει μια οικονομική πλευρά που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και είναι εξαιρετικά σημαντική», δήλωσε ο Ροσιέ. «Αλλά δεν είναι το σκι που είναι επικίνδυνο για τη μετάδοση του ιού, αλλά όσα συμβαίνουν μετά. Και σε αυτό λάβαμε εξαιρετικά αυστηρά μέτρα για να περιορίσουμε τους κινδύνους».

Η Γαλλία, όπου δεν θα μπορεί να πάει κανείς για σκι πριν από τον Ιανουάριο, σχεδιάζει συνοριακούς ελέγχους για να αποτρέψει τον κόσμο, ενώ το γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας σχεδιάζει αντίστοιχους ελέγχους αλλά και 14ήμερη καραντίνα μετά την επιστροφή των ταξιδιωτών.

Στο Βερμπιέ της νότιας Ελβετίας, η εταιρία λειτουργίας τελεφερίκ, Televerbier, δεν αναμένει ορδές από τουρίστες, δεδομένου ότι οι ξένοι που αντιστοιχούν περίπου στο μισό της χειμερινής πελατείας, δεν αναμένεται να ταξιδέψουν φέτος.

«Χάσαμε ένα μεγάλο μέρος των πελατών μας από την Ασία, τη Μέση Ανατολή ή την Αμερική, άλλα δεν νομίζω ότι εάν οι Ιταλοί ή οι Γάλλοι δεν ανοίξουν τις πίστες, αυτό θα το αντισταθμίσει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Televerbier Λοράν Βασέ.

Ο πρόεδρος της ένωσης εταιριών που διαχειρίζονται τα τελεφερίκ στα βουνά της Ελβετίας, Χανς Γουίκι, δήλωσε ότι συμμερίζεται τον στόχο του Μπερσέ με τους προτεινόμενους περιορισμούς, που θα κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα την επισκεψιμότητα.

«Καταλαβαίνω όμως και τις εταιρίες τελεφερίκ που φοβούνται για την επιβίωσή τους», δήλωσε ο Γουίκι στο δίκτυο SRF. «Προσωπικά παλεύω γι’ αυτούς, άρα δεν μπορώ πραγματικά να στηρίξω τους περιορισμούς του Μπερσέ». Παράλληλα δήλωσε ότι τα ελβετικά θέρετρα του σκι έχουν επενδύσει ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις για χρήση μάσκας, τα μέτρα ασφάλειας κατά του συνωστισμού αλλά και ειδικό εξοπλισμό για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο Μάρκους Κάντουφ, αρμόδιος για την οικονομία στο ορεινό, ανατολικό καντόνι της Γκριζόν, δήλωσε ότι η σεζόν δεν μπορεί να ακυρωθεί.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την οικονομία στο καντόνι. Από αυτό εξαρτάται ο βιοπορισμός πολλών ανθρώπων. Πολλές κοιλάδες του καντονιού ζούν αποκλειστικά από τον τουρισμό», δήλωσε στο SRF.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει εκδώσει συστάσεις προς τις χώρες με χιονοδρομικά κέντρα, αλλά έχει προειδοποιήσει ότι τα αεροδρόμια που θα γεμίσουν με επίδοξους σκιέρ αλλά και οι καμπίνες του τελεφερίκ με πολύ κόσμο θα οδηγήσουν σε νέα κρούσματα.