ΠΟΛΙΤΙΚΗ
04/02/2019 18:54 EET | Updated 04/02/2019 19:00 EET

Εμμεση προσχώρηση των έξι ανεξαρτήτων βουλευτών στον ΣΥΡΙΖΑ

Στη Βουλή υπάρχει και επίσημα πλειοψηφία 151 εδρών.

Alkis Konstantinidis / Reuters

Και το ζήτημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της δεδηλωμένης, την οποία αμφισβητούσε η ΝΔ, έλυσε η κυβέρνηση. Πλέον στη Βουλή υπάρχει και επίσημα πλειοψηφία 151 εδρών. Οι 6 βουλευτές που είχαν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με γραπτές δηλώσεις τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, δήλωσαν ότι επιθυμούν η ψήφος τους να προσμετράται με τις ψήφους των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα νομοσχέδια που θα καταθέτει η κυβέρνηση, εκτός από εκείνα στα οποία θα διεξάγεται ονομαστική ψηφοφορία.

 

Οι 6 βουλευτές είναι οι ανεξάρτητοι Σπύρος Δανέλλης, Έλενα Κουντουρά, Κατερίνα Παπακώστα, Βασίλης Κόκκαλης και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις. Ο τελευταίος εξαίρεσε από την θετική του ψήφο «την ψηφοφορία περί ΠΓΔΜ».

Επισημαίνεται ότι ο Π. Καμμένος πλέον διαθέτει 2 βουλευτές των ΑΝΕΛ που ψηφίζουν όλα τα κυβερνητικά νομοσχέδια αλλά δεν τους έχει διαγράψει καθώς αυτό θα σημάνει το τέλος της ΚΟ των ΑΝΕΛ!

Οι επιστολές των Ελ. Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλου και Β. Κόκκαλη ήταν πανομοιότυπες: ”σε συνέχεια της θετικής ψήφου που έδωσα στην πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, επιθυμώ εφεξής σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, η ψήφος μου να προσμετράται μαζί με αυτούς της συμπολίτευσης”.

Ο Σπ. Δανέλλης κατηγόρησε την ΝΔ ότι «προσχηματικά» αμφισβήτησε «το ότι η συμπολίτευση διαθέτει την πλειοψηφία». Και η Κατερίνα Παπακώστα στην δισέλιδη επιστολή της κάνει αναφορές στην εξάντληση της κυβερνητικής θητείας και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος πρέσβευε «ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να υπηρετήσουμε μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους υπερβαίνοντας τις παραπλανητικές «ετικέτες» Αριστεράς Κέντρου και Δεξιάς».

Οπως ήταν φυσικό, η κίνηση των έξι έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την κυβέρνηση. «Κατέρρευσε το αφήγημα περί κυβέρνησης κουρελού» επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζοντας ότι «και οι έξι βουλευτές που δεν ανήκουν στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και συνεχίζουν να στηρίζουν το κυβερνητικό έργο, δήλωσαν με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής ότι η ψήφος τους θα καταμετράται στην κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς να εντάσσονται στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ».