Ο Ερντογάν έρχεται στην Αθήνα για φτιασιδώσει την αρνητική του εικόνα ενώ την ίδια στιγμή δεν παραιτείται από καμία από τις αξιώσεις του,
Anadolu via Getty Images

Σε λίγες ώρες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα καλωσορίσει τον Ερντογάν στην Αθήνα (πάλι καλά που άλλαξε ο τόπος επίσκεψης και δεν θα γίνει στην “πατρίδα της καρδιάς” του Πατισάχ).

Το λεγόμενο καλό κλίμα που ξεκίνησε από τους σεισμούς και την παρουσία της ελληνικής ΕΜΑΚ σε πλήρη ανάπτυξη, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και στην θέση του. Ήσυχο; Στο αφανές φόντο της προβαλλόμενης προσέγγισης σταμάτησε άραγε η Τουρκία να προωθεί τις διεκδικήσεις της επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων; Φτάνει άραγε η απουσία παραβιάσεων του εναέριου χώρου και του FIR από τουρκικά μαχητικά (που τα διαδέχονται τα τουρκικά ντρόνς), φτάνει άραγε η απουσία πολεμικών ιαχών από τα χείλη του Ερντογάν που ανατέθηκαν σε χαμηλόβαθμους;

Τις μέρες αυτές δυο σημαντικά γεγονότα που αποκρύφτηκαν με επιμέλεια από τα φώτα της δημοσιότητας για να μην χαλάσει το καλό κλίμα είχαν να κάνουν με την αμφισβήτηση του αρμοδιότητας έρευνας και διάσωσης στον θαλάσσιο χώρο.

Στις 25/11 η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ δεσμεύοντας περιοχές στο Κεντρικό Αιγαίο για άσκηση “έρευνας και διάσωσης”.

Οι περιοχές που δέσμευσε ξεπερνούν και αυτόν τον 25ο Μεσημβρινό (αυτόν που διαπερνά στην μέση το Αιγαίο) και που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε σαν οριοθέτηση των τουρκικών διεκδικήσεων.

.
.
.

Ακόμη πιο πρόσφατη είναι και η έκδοση ΝΟΤΑΜ σχετικής με το ναυάγιο του φορτηγού “Ράπτορ”: Σ΄ αυτήν δηλώνει ότι δεν αποδέχεται τον συσχετισμό των ορίων της ελληνικής περιοχής Έρευνας και Διάσωσης (SRR) με το FIR Αθηνών και υποστηρίζει όμως ότι η περιοχή αυτή όχι μόνο βρίσκεται εντός της τουρκικής περιοχής ευθύνης για έρευνα και διάσωση αλλά ότι εν μέρει επικαλύπτει και τουρκικά χωρικά ύδατα. Ο ισχυρισμός αυτός προκαλεί πολλά ερωτήματα καθώς ενώ η αμφισβήτηση της αρμοδιότητας για την έρευνα και διάσωση είναι γνωστός, καθώς η Τουρκία διεκδικεί την ευθύνη αυτή μέχρι το μέσο του Αιγαίου, προκαλεί προβληματισμό η αναφορά σε «τουρκικά χωρικά ύδατα». Η ακτίνα των 20 μιλίων από το σημείο του ναυαγίου στην οποία αναφέρεται η ελληνική ΝΟΤΑΜ, όπως φαίνεται και στον χάρτη απέχει τουλάχιστον 10 ν.μ. από τα εξωτερικά όρια των τουρκικών χωρικών υδάτων των 6 ν.μ.

Ο Ερντογάν έρχεται στην Αθήνα για φτιασιδώσει την αρνητική εικόνα που έχουν δημιουργήσει οι αυτοκρατορικές του στρατηγικές, ενώ την ίδια στιγμή δεν παραιτείται από καμία από τις αξιώσεις του, από τις αντιδυτικές του κορώνες ως την έμπρακτη αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Αυτή είναι η εμπιστοσύνη που διαπραγματεύεται. Αν η συνάντηση μείνει στα “θετικά” και αποσιωπήσει τα πραγματικά προβλήματα (όπως έκανε κάποτε ο Δένδιας ως υπουργός Eξωτερικών σε επίσκεψη στην Τουρκία) θα αποτελεί τυπικό ορισμό της πολιτικής κατευνασμού.

Δημοφιλή