ΔΙΕΘΝΕΣ
26/10/2018 12:09 EEST | Updated 26/10/2018 15:10 EEST

Το πανεπιστήμιο του Τζορτζ Σόρος αποχωρεί από την Ουγγαρία λόγω Όρμπαν

Reuters

Φημίζεται για την σκληρή του πολιτική ενάντια στους μετανάστες, έχει απαγορεύσει στους πολίτες της Ουγγαρίας -δηλαδή και τους άστεγους- να κοιμούνται σε δημόσιους χώρους, ενώ τώρα ο Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργός της χώρας, δείχνει την πόρτα της εξόδου -έστω και έμμεσα- στο Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης που μεταξύ άλλων έχει τμήματα και στην Ουγγαρία. Η κίνησή του βέβαια δεν θεωρείται τυχαία, αφού ιδρυτής του εκπαιδευτικού ιδρύματος είναι ο Τζορτζ Σόρος με τον οποίο δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις.

Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο του 2018 το ίδρυμα του ουγγρο-αμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος που χρηματοδοτεί σειρά μη κυβερνητικών οργανώσεων, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί επίσης από την Ουγγαρία, όπου είναι παρόν εδώ και πολλές δεκαετίες και μεταφέρει τις δραστηριότητές του στο Βερολίνο, αντιδρώντας στις «κατασταλτικές» πολιτικές της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν. Κάτι παρόμοιο συνέβη και τώρα.

Το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης, το οποίο πραγματοποιεί τα μαθήματά του στην αγγλική γλώσσα, θεωρείται ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από τη στιγμή που ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’90. Ο πρύτανης και πρώην Καναδός πολιτικός, Μιχαήλ Ιγκνάτιεφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη πως μέσα στο επόμενο έτος πολλές από τις δραστηριότητες του Πανεπιστημίου θα μεταφερθούν στη Βιέννη.

«Δεν μπορούμε πλέον να λειτουργούμε νόμιμα στην Ουγγαρία ως ελεύθερο και διαπιστευμένο ίδρυμα, γι′ αυτό και είμαστε αναγκασμένοι να εγκαταλείψουμε αυτό που θεωρούσαμε σπίτι μας εδώ και 26 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Το Fidesz, το κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν, έχει πολλάκις κατηγορήσει τον Τζορτζ Σόρος πως υποκινεί σχέδια για την «κατάργηση των εθνικών ταυτοτήτων» και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Το ίδιο κόμμα μάλιστα φέτος κέρδισε την εμπιστοσύνη των 2/3 του ουγγρικού κοινοβουλίου μετά από εκστρατεία που πραγματοποίησε με τίτλο «Stop Soros».

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας υποστηρίζει πως οι κινήσεις εναντίον του πανεπιστημίου είναι καθαρά διαδικαστικές ενώ στοχεύει εναντίον του εξαιτίας του γεγονότος πως απονέμει τόσο ουγγρικά όσο και αμερικανικά πτυχία. Η διοίκηση του ιδρύματος απαντά πως έχει κάνει τα πάντα προκειμένου να συμμορφωθεί με την νομοθεσία της Ουγγαρίας, ιδρύοντας τμήματα ακόμα και στις ΗΠΑ.

Σίγουρα η κίνηση θα απογοητεύσει τους υποστηρικτές του Όρμπαν στις Βρυξέλλες. Οι εταίροι εξάλλου του Ούγγρου πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδειξαν προφανή αμηχανία μετά από τις κατηγορίες για καταστρατήγηση του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη σχολιάσει πως το λουκέτο στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης θα μπορούσε να αποτελέσει την «κόκκινη γραμμή» μεταξύ των σχέσεων τους με την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ουγγαρία, Ντέιβιντ Κορνστάιν, ο οποίος μεταξύ άλλων είναι και φίλος του Ντόναλντ Τραμπ, έχει αναγάγει το θέμα με το πανεπιστήμιο σε μια από τις βασικές του προτεραιότητές από το καλοκαίρι που έφτασε στη χώρα. Και παρόλο που ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον Τζορτζ Σόρος, ο Κορνστάιν έχει πολλάκις υπογραμμίσει την αξία του ιδρύματος τόσο για τους Δημοκρατικούς όσο και τους Ρεπουμπλικανούς.

Μάλιστα ο ίδιος σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε πως ήθελε πολύ να αποτελέσει έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της ουγγρικής κυβέρνησης και του πανεπιστημίου με στόχο την επίλυση του ζητήματος. Οι επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές μάλλον όμως ήταν άκαρπες.