Ένα συμπλήρωμα «αυστηρώς ακατάλληλο» αν έχουμε προγραμματίσει εξετάσεις αίματος

Και δυστυχώς οι περισσότεροι κάνουμε του κεφαλιού μας.
Carol Yepes via Getty Images

Ο δρ Κάραν Ράι, γιατρός που έγινε διάσημος μέσα από το TikTok, πρόσφατα αποκάλυψε στον λογαριασμό του ότι η κρεατίνη, μια ένωση που βρίσκεται κυρίως στους μύες και τον εγκέφαλό μας, μπορεί να επηρεάσει την υγεία των νεφρών, εάν ληφθεί με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής.

Στο πρόσφατο βίντεό του, ο γιατρός είπε: «Πριν λίγες μέρες έκανα κάποιες εξετάσεις αίματος ρουτίνας και έδειξαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τα νεφρά μου».

Όλα έχουν να κάνουν με την κρεατινίνη

Η κρεατινίνη είναι ένα απόβλητο προϊόν που παράγεται από τον οργανισμό μας. Και αν τα επίπεδά της στο σώμα μας είναι υψηλά, αυτό υποδηλώνει ότι ο οργανισμός δεν ξεπλένει σωστά την ουσία, με κίνδυνο να εμφανίσουμε προβλήματα στα νεφρά.

Ο δρ Ράι, στα αποτελέσματα των εξετάσεών του, παρατήρησε ότι τα επίπεδα κρεατινίνης του ήταν υψηλά - και μάλιστα υπερβολικά. Παράλληλα, ο δείκτης που σχετίζεται με το πόσο καλά φιλτράρουν τα νεφρά μας τα απόβλητα ( eGFR), ήταν χαμηλότερος από το φυσιολογικό. Όλα αυτά ήταν κάπως περίεργα για έναν 33χρονο άνδρα χωρίς ιατρικές παθήσεις.

Έτσι, αφού έκανε την έρευνά του, ο γιατρός διαπίστωσε ότι το πρόβλημα προερχόταν από τα συμπληρώματα διατροφής που έπαιρνε.

«Όσο περισσότερη κρεατίνη προσλαμβάνουμε από ένα συμπλήρωμα ή μέσα από τη διατροφή μας, τόσο πιο πιθανό είναι να ανιχνευτεί στο σώμα μας ποσοστό κρεατινίνης υψηλότερο από το φυσιολογικό», εξηγεί ο ειδικός.

Την ίδια στιγμή, αυτό αλλοιώνει και τα αποτελέσματα για τον δείκτη eGFR, τον δείκτη δηλαδή που όπως προείπαμε αξιολογεί τη νεφρική λειτουργία.

«Εάν τα επίπεδα της κρεατινίνης μας είναι ψευδώς αυξημένα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λάθος αξιολόγηση της νεφρικής λειτουργίας στο σύνολό της», προειδοποιεί ο Ράι.

Πόσο καιρό μετά τη λήψη κρεατίνης πρέπει να περιμένουμε έως ότου τα αποτελέσματά μας να βγουν ακριβή;

«Σταμάτησα τα συμπληρώματα κρεατίνης για μια εβδομάδα και ύστερα, έκανα επαναληπτικές εξετάσεις αίματος. Η κρεατινίνη κινείται πλέον σε φυσιολογικά επίπεδα», δήλωσε ο γιατρός.

Αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους μας. Σε κάποιους οργανισμούς ένα συμπλήρωμα κρεατίνης, μπορεί να παραμείνει ακόμα και για έξι έως οκτώ εβδομάδες.

Κι ενώ τα συμπληρώματα κρεατίνης δεν βλάπτουν σώνει και ντε τα νεφρά όλων των ασθενών, το ανησυχητικό είναι ότι αλλοιώνουν τα αποτελέσματα των εξετάσεών μας, συμβάλοντας ως ψευδής-παραπλανητική ένδειξη νεφρικής βλάβης.

Επομένως, προτού υποβληθούμε σε εξτάσεις αίματος, θα πρέπει να ενημερώσουμε τον γιατρό μας σε περίπτωση που παίνρουμε συμπλήρωμα κρεατίνης.