Ηνίοχος 2023: Μαχητικά αεροσκάφη πάνω από την Αθήνα

Μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις του είδους της στην Ευρώπη.
.
.
Eurokinissi

Διέλευση πάνω από την Αθήνα, στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης «Ηνίοχος 2023», πραγματοποίησαν μαχητικά χωρών που συμμετέχουν.

H άσκηση, που λαμβάνει χώρα στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, άρχισε στις 24 Απριλίου και θα διαρκέσει ως την Πέμπτη 4η Μαΐου. Εκτός από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα η Κύπρος, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ιορδανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Σαουδική Αραβία και η Σλοβενία. Επίσης, με προσωπικό συμμετέχουν η Αυστρία και ο Καναδάς και με παρατηρητές η Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο, το Μπαχρέιν, η Σλοβακία και η Τυνησία.

«Η πατρίδα μας εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής, ένα μήνυμα συμμαχιών, συνεργειών, οι οποίες θωρακίζουν τη χώρα και μας δίνουν την δυνατότητα να μπορούμε να παραμένουμε όλοι σε εγρήγορση, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, σε συνεννόηση πάντα με τα Γενικά μας Επιτελεία και την τεράστια προσπάθεια που κάνουν οι ένοπλες δυνάμεις μας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε δηλώσεις που έκανε στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.

Μιλώντας για την άσκηση, είπε ότι «είναι μία εξαιρετική άσκηση και είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος γιατί κάθε χρόνο βλέπω ότι βελτιώνεται και το επίπεδο», προσθέτοντας: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και θέλω να δώσω συγχαρητήρια και στο ΓΕΕΘΑ και στο ΓΕΑ, αλλά και σε όσους κόπιασαν για αυτήν την άσκηση».

.
.
Eurokinissi
.
.
Eurokinissi
.
.
Eurokinissi

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στην επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων από το Σουδάν και με την ευκαιρία ευχαρίστησε «για άλλη μια φορά τις ένοπλες δυνάμεις μας, διότι για μία άλλη φορά απέδειξαν ότι οργανωμένα συντονισμένα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμού μπορούν να φέρουν εις πέρας οποιαδήποτε αποστολή».

«Νιώθω πολύ περήφανος για την διαχείριση που έγινε από την στρατιωτική μας ηγεσία» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Τα μέσα ήταν λειτουργικά από την πρώτη στιγμή, ενώ οτιδήποτε άλλο γράφεται είναι πραγματικά θλιβερό. Από εκεί και πέρα πρέπει να γίνει γνωστό ότι για μία επιχείρηση είναι πολύ σημαντικό να έχεις όλα τα δεδομένα. Και μία επιχείρηση είναι μία σκακιέρα όπου πρέπει να βλέπεις τα δικά σου πιόνια, τα πιόνια του αντιπάλου σου και ανάλογα να κινείσαι. Οτιδήποτε άλλο είναι φληναφήματα, δικαιολογίες και μία προσπάθεια να αμαυρωθεί μία επιχείρηση, η οποία απέδειξε τον επαγγελματισμό και το μεγάλο αίσθημα ευθύνης όλων των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που συμμετείχαν σε αυτήν την αποστολή». Σημείωσε επίσης ότι «το πότε θα επιχειρήσουν οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα το καθορίσουν ούτε τα sites, ούτε οι αναλυτές του καναπέ, αλλά αυτό καθορίζεται από τις συνθήκες ασφαλείας που πρέπει να υπάρχουν για το προσωπικό μας και για τους Έλληνες και όχι μόνο πολίτες» και τόνισε: «Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους».

Αναφερόμενος στην ενίσχυση της ΠΑ, είπε ότι «έχουμε δρομολογήσει την αγορά των πρώτων μας μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 μέχρι το 2028 ή το 2029 και η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει ένα πραγματικό σημείο καμπής για την μακροπρόθεσμη ισορροπία ισχύος σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, δήλωσε ότι «η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ είναι μία πολύ σημαντική άσκηση η οποία από χρόνο σε χρόνο γίνεται ολοένα και καλύτερη με περισσότερο κόσμο και πολυπλοκότερα σενάρια, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι καταπληκτικό».

«Φιλοξενούμε πολλές αεροπορίες από πολλά μέρη του κόσμου φίλες και σύμμαχες χώρες με τις οποίες έχουμε κοινούς σκοπούς και κοινό βλέμμα στην περιοχή» σημείωσε, ενώ επισήμανε ότι «αυξάνονται οι ικανότητες και οι δυνατότητες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, προκειμένου να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας, που είναι η προάσπιση της κυριαρχίας της Ελλάδας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας».

«Βεβαίως, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν την ευκαιρία να λαμβάνουν μέρος σε ασκήσεις και δραστηριότητες πέραν της Ελλάδας και αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα, όταν αυτές οι επιχειρήσεις στέφονται με απόλυτη επιτυχία» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων από το Σουδάν, είπε ότι «κάθε τέτοια επιχείρηση απαιτεί λεπτομερή σχεδιασμό και πάρα πολύ προσεκτικό χειρισμό των μέσων και του προσωπικού».

«Δεδομένου ότι σε εμάς δεν υπήρξε αστάθμητος παράγοντας παρότι η περιοχή είναι μία εμπόλεμη ζώνη, αυτό που με χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν ότι όλο το επιτελείο, οι δυνάμεις και οι χειριστές, εργάστηκαν άοκνα, με υπομονή και επιμονή και σε απόλυτη συνεργασία και συνλειτουργία με φίλες χώρες, με αποτέλεσμα να καταφέρουμε να καταρτίσουμε ένα πολύ λεπτομερές επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο υλοποιήθηκε κατ΄ απόλυτη ακρίβεια και με πολύ μεγάλη επιτυχία από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Το αποτέλεσμα τιμά πρωτίστως όλους αυτούς που έλαβαν μέρος στο εγχείρημα» σημείωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ