Εννέα είδη σπιτιού που ενώ τα έχουμε σε αφθονία αγοράζουμε διαρκώς καινούργια

Πολλή προσοχή: Δεν μας αφήνουν χώρο να αναπνεύσουμε και μας αδειάζουν τις τσέπες.
Guillermo Spelucin via Getty Images

Είναι γεγονός. Στα σπίτια μας, πολλές φορές δίχως να το θέλουμε συγκεντρώνουμε ένα σωρό περιττά πράγματα. Το κακό όμως είναι ότι ενώ διαρκώς προσθέτουμε αντικείμενα στη διακόσμηση και στα ντουλάπια μας, σπάνια μπαίνουμε στη σκληρή -και για ορισμένους ψυχοφθόρα- διαδικασία της αφαίρεσης.

Κι όμως, ξεκινώντας από τα άχρηστα μικροαντικείμενα, μπορούμε σταδιακά να περάσουμε στην αποσυμφόρηση του σπιτιού και από μεγαλύτερα πράγματα. Οι ειδικοί εσωτερικού χώρου έχουν συγκεντρώσει τα εννέα μικροσκοπικά και φαινομενικά αθώα αντικείμενα, που ενώ τα έχουμε σε αφθονία, ούτε το έχουμε καταλάβει.

Οι ειδήμονες μας συμβουλεύουν να αρχίσουμε σιγά-σιγά να τα ξεφορτωνόμαστε, πάντοτε με τρόπο οικολογικό και φιλικό προς τον συνάνθρωπο, δηλαδή χαρίζοντάς τα σε κάποιον που εγγυημένα τα έχει ανάγκη. Αν το πετύχουμε, σε πολύ μικρό διάστημα θα εγκαθιδρυθεί στο σπίτι η πολυπόθητη οργάνωση που πάει χέρι-χέρι με μια χαλαρωτική, μινιμαλιστική ατμόσφαιρα.

1. Τα είδη γραφείου

Οι περισσότεροι, ενώ κάθε Σεπτέμβρη εξοπλιζόμαστε με μια μεγάλη ποσότητα από στυλό, μολύβια, μαρκαδόρους υπογράμμισης και διάφορα παρόμοια είδη, τελικά καταλήγουμε απλώς να εργαζόμαστε ψηφιακά.

Σήμερα, όσο κι αν αδυνατούμε να το πιστέψουμε, τα περισσότερα είδη γραφείου έχουν γίνει κάπως «άχρηστα». Και εκτός αυτού, στα περισσότερα σπίτια υπάρχουν συρτάρια γεμάτα παλιά σχολικά είδη. Ας εκμεταλλευτούμε αυτά και ας επενδύσουμε σε νέα είδη μόνο εφόσον υπάρχει επιτακτική ανάγκη.

2. Πετσέτες για το μπάνιο

Οι πετσέτες μας έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής. Δηλαδή, ακριβώς όπως τα ρούχα, έτσι και οι πετσέτες μας φθείρονται, καθώς συγκαταλέγονται στα είδη που χρησιμοποιούμε εξαιρετικά συχνά. Εάν είναι λεκιασμένες, με φανερά σημεία φθοράς και τρύπες, δεν υπάρχει λόγος να τις φυλάμε στα ντουλάπια μας μαζί με τις καινούργιες. Κάποιες από όλες τις πετσέτες θα πρέπει να μας αδειάσουν τη γωνιά. Και μάλλον αυτές θα είναι οι πιο παλιές.

3. Τα διακοσμητικά μαξιλαράκια

Αυτό τα ύπουλα μαξιλαράκια, αν τους το επιτρέψουμε είναι ικανά να καταλάβουν το σαλόνι μας. Κυρίως γιατί είναι όμορφα και δεν μπορούμε να τους αντισταθούμε. Ενώ όμως κοσμούν υπέροχα τα κρεβάτια και τους καναπέδες, δεν είναι λογικό να φτάνουμε στο σημείο να μην μπορούμε να κάτσουμε ή να ξαπλώσουμε από τα πολλά μαξιλαράκια. Ακόμα κι αν είναι δύσκολο ανάμεσα σε μια τεράστια ποικιλία από χρώματα και μοτίβα να διαλέξουμε τα αγαπημένα μας, θα πρέπει να τα καταφέρουμε.

4. Προϊόντα για να τυλίγουμε δώρα

Περιτυλίγμα, δωροτσάντες, καρτούλες: Χρειαζόμαστε όντως τόσα πολλά; Μάλλον όχι, καθώς παρά το πλήρως εφοδιασμένο ντουλάπι μας, καταλήγουμε τελικά να μας τυλίγουν τα δώρα οι υπάλληλοι στα καταστήματα από όπου ψωνίζουμε τα δώρα μας. Επομένως προτού επενδύσουμε σε νέα «αναλώσιμα του Άγιου Βασίλη», ας περιμένουμε πρώτα να καταναλώσουμε αυτά που ήδη έχουμε φυλαγμένα.

5. Τα σεντόνια

Στην πραγματικότητα δεν χρειαζόμαστε περισσότερα από δύο ζευγάρια για το κάθε κρεβάτι κι όχι ένα σετ για κάθε περίσταση. Είναι κρίμα να γεμίζουμε τα ντουλάπια μας και να ξοδεύουμε ένα σωρό χρήματα. Έχουμε ανάγκη δύο σετ κλινοσκεπάσματα έτσι ώστε όταν βάζουμε το ένα για πλύσιμο, να μπορούμε να τοποθετήσουμε το ανταλλακτικό.

6. Κούπες

Υπάρχουν κούπες που ενώ δεν πίνουμε τον καφέ μας σε αυτές, τις κρατάμε σαν κειμήλιο. Και μάλιστα αγοράζουμε διαρκώς κι άλλες, χώρια αυτές που μας κάνουν δώρο. Όμως με το να γεμίζουμε τα ντουλάπια μας εύθραυστα αντικείμενα, απλώς ενισχύουμε τον κίνδυνο για ζημιές. Αν λοιπόν κάποια κούπα μας περισσεύει, έχει σημασία να την δώσουμε σε κάποιον φίλο που ανοίγει τώρα το νοικοκυριό του. Σίγουρα αυτός θα την χρειαστεί περισσότερο.

7. Σετ τσαγιού

Το ίδιο ισχύει και για τα φλιτζανάκια και τα πιατάκια του τσαγιού. Ορισμένοι είμαστε εν είδει συλλέκτες ενώ δεν πίνουμε καν τσάι.

8. Βάζα εντελώς άσχετα με τον χώρο μας

Πολλές φορές όταν μας φέρνουν συνθέσεις από το ανθοπωλείο, πάνε σετ με ένα βάζο. Κι ενώ μερικά statement βάζα μας φτιάχνουν τη διάθεση, εφόσον έχουμε μια προσεκτικά επιμελημένη συλλογή από βάζα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγοράσουμε άλλα ή να κρατάμε ό,τι μας κάνουν δώρο. Ναι, ναι ξέρουμε, «το δώρο δεν δωρίζεται». Όμως μπροστά στην ψυχική μας υγεία τι είναι μια παρασπονδία;

9. Σωρούς από παλιά περιοδικά

Ώρα να ανακυκλώσουμε όλα εκείνα τα περιοδικά που βρίσκονται γύρω-γύρω στο σπίτι. Πράγματι, τα ελεφριά αναγνώσματα χρειάζονται που και που. Όμως σε αντίθεση με τα διαχρονικά λογoτενιχκά αριστουργήματα, μόλις εκπληρώσουν τον σκοπό τους, δεν κάνουν τίποτα άλλο πέρα από το να μας γεμίζουν τον χώρο και να μαζεύουν σκόνη.

(Με πληροφορίες από linvingetc).