Ένταση και συλλήψεις στο Χονγκ Κονγκ μετά τη θέσπιση του νέου νόμου εθνικής ασφαλείας

Πάνω από 300 συλλήψεις, 9 εκ των οποίων για παραβίαση του νέου νόμου.
ASSOCIATED PRESS

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ χρησιμοποίησε κανόνια νερού και δακρυγόνα και συνέλαβε πάνω από 300 άτομα την Τετάρτη, καθώς διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους ενάντια στον νέο νόμο εθνικής ασφαλείας που θέσπισε η Κίνα για την αντιμετώπιση των αντικαθεστωτικών.

Το Πεκίνο αποκάλυψε λεπτομέρειες του νόμου αργά την Τρίτη μετά από εβδομάδες αβεβαιότητας, στρέφοντας την πιο ελεύθερη πόλη της Κίνας και ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα του κόσμου σε ένα πιο απολυταρχικό μονοπάτι.

Με χιλιάδες διαδηλωτές να συγκεντρώνονται για μια ετήσια συγκέντρωση για την παραχώρηση της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα το 1997, η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού και προέβη σε συλλήψεις αφού πλήθη ξεχύθηκαν στους δρόμους φωνάζοντας «αντίσταση μέχρι τέλους» και «ανεξαρτησία για το Χονγκ Κονγκ».

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ανέφερε πως έκανε πάνω από 300 συλλήψεις για παράνομη συνάθροιση και άλλα αδικήματα, με εννιά να έχουν να κάνουν με παραβιάσεις του νέου νόμου.

Ο νόμος τιμωρεί εγκλήματα σχετικά με απόσχιση, υπονόμευση, τρομοκρατία και συμπαιγνία με ξένες δυνάμεις με ποινή μέχρι και ισόβιας κάθειρξης, προβλέπει για πρώτη φορά υπηρεσίες ασφαλείας της ηπειρωτικής Κίνας στο Χονγκ Κονγκ και επιτρέπει έκδοση εκεί για δίκη.

Ο νόμος θεσπίστηκε ως απάντηση στις περσινές διαδηλώσεις, που είχαν αρχίσει λόγω φόβων πως το Πεκίνο κατέπνιγε τις ελευθερίες της πόλης, τις οποίες προστάτευε το σύστημα «μία χώρα, δύο συστήματα», που είχε συμφωνηθεί όταν η περιοχή επέστρεψε σε κινεζική κυριαρχία. Το Πεκίνο αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

(με πληροφορίες από Reuters)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα