ΠΟΛΙΤΙΚΗ
04/12/2018 18:01 EET

Ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ως τα μέσα του 2020 «βλέπουν» οι ΗΠΑ

ASSOCIATED PRESS

Οι ΗΠΑ αναμένουν η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στα μέσα του 2020, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, παρά τις ρωσικές προσπάθειες υπονόμευσής της, δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος των ΗΠΑ για τα δυτικά Βαλκάνια την Τρίτη.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος λόγος να μην πιστεύουμε ότι η “Βόρεια Μακεδονία” θα μπορούσε να γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ, σε 18 μήνες από τώρα» είπε ο Μάθιου Πάλμερ, αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά Θέματα, μιλώντας στο Reuters σε συνέντευξη στο Σαράγεβο.

«Πρόκειται για έναν απόλυτα ρεαλιστικό στόχο ως προς την ημερομηνία» είπε, εγκωμιάζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών ως την «πιο σημαντική θετική εξέλιξη» στις προσπάθειες των χωρών των δυτικών Βαλκανίων για δημιουργία δεσμών με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο ίδιος σημείωσε πως το ΝΑΤΟ έχει ήδη προσκαλέσει τα Σκόπια να ενταχθούν στη Συμμαχία, και η διαδικασία θα μπορούσε να κινηθεί γρήγορα εφόσον υλοποιηθεί πλήρως η συμφωνία των Πρεσπών.

Παρόλα αυτά, ο Πάλμερ εξέφρασε προβληματισμούς για την «κακόβουλη επιρροή» της Ρωσίας, τόσο στα Σκόπια όσο και στις άλλες χώρες την δυτικών Βαλκανίων- τη Βοσνία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και το Κόσοβο.

Κατηγόρησε τη Ρωσία πως προσπαθεί να υπονομεύσει κυβερνήσεις και θεσμούς, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την πρόοδο της περιοχής προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες, κατηγορώντας αντ’αυτού τη Δύση για παρεμβάσεις στα δυτικά Βαλκάνια.

«Δεν επαφίεται στη Ρωσία να αποφασίσει τι θα κάνει ή δεν θα κάνει η ΠΓΔΜ από άποψης σχέσεων με τους ευρωπαϊκούς και τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς» είπε ο Πάλμερ, αναφερόμενος στις ρωσικές επικρίσεις στη σκοπιανή κυβέρνηση.

«Οι προσπάθειες να υπονομευτεί η εκπεφρασμένη θέληση του λαού της ΠΓΔΜ είναι αποσταθεροποιητικές και επιβλαβείς προς την τοπική ειρήνη και ευημερία» πρόσθεσε.