ΗΠΑ: Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα

Δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Edgar Su via Reuters

Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, με τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, να δηλώνει πως ο ίδιος έβαλε τη σχετική υπογραφή.

Όπως δήλωσε σε συζήτηση του με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας, Εντι Ζεμενίδη, κατά τη διάρκεια του 4ου Southeast Europe & East Med Forum που συνδιοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, την Καθημερινή και το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας: «Είμαι ευτυχής που δύο ημέρες πριν έβαλα την υπογραφή μου για F-35 στην Ελληνική Δημοκρατία και το έκανα όχι μόνο επειδή είμαι απλά φίλος του ελληνικού λαού, το έκανα επειδή είναι μια χώρα που μοιράζεται τις αξίες μας, που είναι ευθυγραμμισμένη με εμάς στα πράγματα που είναι σημαντικά στον κόσμο: Τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, μια κόντρα που δεν είναι φιλοπόλεμη απέναντι στους γείτονές της μα το αντίθετο. Οπότε όταν μια χώρα ευθυγραμμίζει τις αξίες της με εμάς και υπάρχει επίσης στρατηγικό συμφέρον, τότε δεν έχω πρόβλημα να υπογράψω ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων με τη δικαιοδοσία πωλήσεων όπλων, δεν είχα πρόβλημα να υπογράψω υπό αυτές τις συνθήκες. Μα όταν μια χώρα επιδεικνύει το αντίθετο, τότε ναι, έχω πρόβλημα».

Βάσει της διαδικασίας πρέπει να συμφωνήσουν επίσης ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της επιτροπής, Τζιμ Ρις, καθώς και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος στην αντίστοιχη επιτροπή στην Βουλή (Μάικλ Μακόλ, Γκρέγκορι Μικς). Όταν εξασφαλιστεί αυτή η συναίνεση, κάτι που εκτιμάται ότι είναι ζήτημα χρόνου, τότε η αμερικανική κυβέρνηση θα ειδοποιήσει επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα και από εκεί και πέρα θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την επικύρωση της αμυντικής σύμβασης.

Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα