ΔΙΕΘΝΕΣ
23/04/2021 08:58 EEST

ΗΠΑ: Η Βουλή ψήφισε να γίνει η Ουάσινγκτον η 51η Πολιτεία

Ωστόσο η έγκριση της Γερουσίας δεν είναι καθόλου σίγουρη.

Getty Images
Καπιτώλιο των ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Πέμπτη νομοθεσία που θα έκανε την Ουάσινγκτον, την 51η πολιτεία της χώρας, μια κίνηση που θα έδινε στους κατοίκους της πρωτεύουσας του έθνους πλήρη δικαιώματα ψήφου και εκπροσώπηση στο Κογκρέσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της HuffPost U.S..

Το νομοσχέδιο, με όνομα H.R. 51, πέρασε από τις κομματικές γραμμές. Η ψηφοφορία θα φέρει την Ουάσινγκτον πιο κοντά στην έννοια της πολιτείας από ό, τι έχει βρεθεί τουλάχιστον εδώ και τρεις δεκαετίες.

Είναι η δεύτερη φορά σε δύο χρόνια που η Βουλή ψήφισε για να κάνει την Ουάσινγκτον ξεχωριστή πολιτεία. Ωστόσο το 2020, ο Ρεπουμπλικανικός έλεγχος της Γερουσίας και του Λευκού Οίκου απέτρεψε την τελική μετάβαση. Οι δημοκράτες ελέγχουν τώρα τη Γερουσία και η διοίκηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την επίσημη υποστήριξή της στη νομοθεσία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Εδώ και πάρα πολύ καιρό, οι περισσότεροι από 700.000 κάτοικοι της Ουάσιγκτον, στερούνται πλήρους εκπροσώπησης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ», δήλωσε η διοίκηση σε επίσημη δήλωση. «Αυτή η φορολογία χωρίς εκπροσώπηση και άρνηση της αυτοδιοίκησης είναι προσβολή των δημοκρατικών αξιών πάνω στις οποίες, ιδρύθηκε το Έθνος μας».

Η προσπάθεια τώρα μεταφέρεται στη Γερουσία, όπου αντιμετωπίζει μεγαλύτερες πιθανότητες έγκρισης. Σαράντα πέντε Δημοκρατικοί γερουσιαστές έχουν υπογράψει το νομοσχέδιο. Ο γερουσιαστής του Νιού Χάμσαϊρ, Τζιν Σαντίν, ένας από τους πέντε Δημοκρατικούς που δεν έχει υπογράψει ακόμα, έχει υπάρξει θετικός στο παρελθόν σε παρόμοια νομοθεσία. Οι υπόλοιποι γερουσιαστές που δεν έχουν υπογράψει δεν έχουν πάρει δημόσια θέση επί του θέματος.

Οποιαδήποτε απόπειρα αποκλεισμού ή καθυστέρησης της δράσης της Γερουσίας για το νομοσχέδιο συζητώντας το επί μακρόν, αποτελεί ένα διαδικαστικό εμπόδιο που απαιτεί 60 ψήφους για να ξεκαθαριστεί και θα μπορούσε να εκτροχιάσει την κρατική ώθηση ακόμα κι αν συγκεντρώνει υποστήριξη και από τους 50 Δημοκρατικούς. Ωστόσο, η Ντελ Ελεανόρ Χομλς Νόρτον, εκπρόσωπος του Κογκρέσου χωρίς δικαίωμα ψήφου, δήλωσε στην HuffPost U.S. ότι πiστευεi ότι θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται γενικά στην κρατική κατάσταση της Ουάσινγκτον, κυρίως επειδή σίγουρα θα διασφάλιζε την εκλογή δύο επιπλέον Δημοκρατών στη Γερουσία, ενδεχομένως ανατρέποντας την πολιτική ισορροπία. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πριν από την έγκριση του νομοσχεδίου για την μετατροπή της Ουάσινγκτον σε πολιτεία το 2020 είχε πει: «Περιφέρεια της Κολούμπια, ένα ξεχωριστό κράτος; Γιατί; Για να έχουμε δύο ακόμη δημοκράτες γερουσιαστές και πέντε ακόμη βουλευτές; Όχι ευχαριστώ. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ.» (Εντωμεταξύ η Ουάσινγκτον θα είχε έναν ακόμα βουλευτή εάν γινόταν δεκτό το νομοσχέδιο, όχι πέντε.)

Πηγή: HuffPost U.S.