ΔΙΕΘΝΕΣ
14/07/2020 16:46 EEST | Updated 14/07/2020 16:54 EEST

Πρώτη ομοσπονδιακή εκτέλεση θανατοποινίτη στις ΗΠΑ μετά από 17 χρόνια

Ο Ντάνιελ Λιούις Λη, 47 ετών, είχε καταδικαστεί για την δολοφονία μίας τριμελούς οικογένειας στο Αρκανσο, το 1996.

Scott Olson via Getty Images

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πραγματοποίησε την Τρίτη την πρώτη ομοσπονδιακή εκτέλεση μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες στην Ιντιάνα, αν και μερικές ώρες πριν αναβλήθηκε. Ο θανατοποινίτης είναι ο Ντάνιελ Λιούις Λη, 47 ετών, ο οποίος είχε καταδικαστεί για την δολοφονία μίας τριμελούς οικογένειας στο Αρκανσο, το 1996.

«Δεν το έκανα», είπε ο Λι πριν εκτελεστεί. «Έκανα πολλά λάθη στη ζωή μου, αλλά δεν είμαι δολοφόνος. Σκοτώνετε έναν αθώο άντρα». Η οικογένεια του Λι προσπάθησε να σταματήσει την εκτέλεση τις προηγούμενες ημέρες με προσφυγές, επικαλούμενη τον φόβο του κορονοϊού. 

Η απόφαση να προχωρήσουν οι εκτελέσεις - είναι προγραμματισμένες άλλες δύο μέχρι το τέλος της εβδομάδας - έρχεται σε σύγκρουση με τον φόβο για την υγεία των πολιτών στις ΗΠΑ, στις οποίες ο κορονοϊός έχει σκοτώσει περισσότερους από 135.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει «παραλύσει» τις φυλακές σε εθνικό επίπεδο.

Οι επικριτές υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση δημιούργησε μία επίπλαστη ανάγκη για την επαναφορά των ομοσπονδιακών εκτελέσεων για πολιτικό κέρδος. 

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να ακολουθήσει αυτές τις εκτελέσεις παρά τις πολλές αναπάντητες ερωτήσεις σχετικά με τη νομιμότητα του νέου πρωτοκόλλου εκτέλεσης», δήλωσε ο Shawn Nolan, ένας από τους δικηγόρους των ανδρών που είναι αντιμέτωποι με την ομοσπονδιακή εκτέλεση.

Οι εξελίξεις είναι πιθανό να προσθέσουν ένα νέο μέτωπο στην εθνική συζήτηση σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης πριν από τις εκλογές του 2020.

Η θανατική ποινή, σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, είχε καταργηθεί το 1972, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Το 1976, με νεώτερη απόφαση, το Δικαστήριο επέτρεψε στις πολιτείες να εκτελούν θανατοποινίτες και το 1988 επετράπη και πάλι η εφαρμογή της θανατικής ποινής σε ομοσπονδιακό επίπεδο. 

Από το 1988 έως το 2018 είχαν καταδικαστεί εις θάνατον 78 άτομα, αλλά μόνον τρία εκτελέστηκαν. Σήμερα, υπάρχουν 62 φυλακισμένοι στις ΗΠΑ που περιμένουν την θανατική ποινή.

Το 2019, η κυβέρνηση Τραμπ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να ξαναρχίσει τις εκτελέσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο, οι οποίες είχαν σταματήσει από το 2003.

 

(Με πληροφορίες από TIME