ΗΠΑ: εγκρίθηκε το πακέτο Μπάιντεν - Πράσινο φως για τσεκ 1.400 δολαρίων σε κάθε Αμερικανό

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά τονωτική ένεση που θα στηρίξει την αμερικανική οικονομία.
Φωτο αρχείου
Φωτο αρχείου
Getty

Έπειτα από ώρες συζητήσεων, εντατικών διαπραγματεύσεων και μιας μαραθώνιας ψηφοφορίας, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε τελικά σήμερα το σχέδιο ανακαμψης ύψους 1.900 δισεκατομμυρίων δολαρίων του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την πρώτη οικονομία παγκοσμίως που επλήγη από την πανδημία, υιοθετώντας ένα από τα μεγαλύτερα νομοθετικά πακέτα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Το νέο πακέτο τόνωσης προβλέπει 350 δισ. δολ. για άμεση αποστολή επιταγών ύψους 1.400 δολαρίων σε κάθε Αμερικανό, 350 δισ. δολ. για οικονομική ενίσχυση στις πολιτειακές και τοπικές αρχές, 170 δισ. δολ. για την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας εκτάκτου ανάγκης με 400 δολάρια την εβδομάδα σε κάθε δικαιούχο.

Προϋπολογίζει επίσης 160 δισ. δολ. για την επανέναρξη των πανεπιστημίων και των σχολείων, 120 δισ. δολ. για εμβολιασμούς και την ανίχνευση των κρουσμάτων και 250 δισ. δολ. για την επέκταση των φοροαπαλλαγών σε όσους έχουν παιδιά.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε χάρη στις ψήφους των Δημοκρατικών γερουσιαστών μόνο, λαμβάνοντας 50 ψήφους υπέρ έναντι 49. Το κείμενο θα επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου οι Δημοκρατικοί, που αποτελούν την πλειοψηφία, θα πρέπει να το εγκρίνουν γρήγορα, ώστε ο Τζο Μπάιντεν να μπορέσει να το επικυρώσει έως τις 14 Μαρτίου, πριν από την προβλεπόμενη αναστολή της καταβολής των επιδομάτων ανεργίας.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά τονωτική ένεση που, αν εγκριθεί, θα χορηγηθεί ως στήριξη στην αμερικανική οικονομία. Είχε προηγηθεί το πακέτο των 900 δισ. δολαρίων, που μετά μακρά περίοδο ατελέσφορων διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς ενέκρινε το Κογκρέσο τον περασμένο μήνα και βέβαια το πρώτο πακέτο των 3 τρισ. δολ., τη θεαματική ένεση που αποφασίστηκε να χορηγηθεί στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου την άνοιξη του περασμένου έτους, όταν δεχόταν το πλήγμα από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Δημοφιλή