ΗΠΑ: Κατέβασαν από αεροπλάνο αγοράκι με αυτισμό επειδή δεν μπορούσε να βάλει μάσκα

Η αεροπορική εταιρεία εξαιρεί μόνο παιδιά κάτω των δύο ετών κατά παράβαση των οδηγιών των αρχών των ΗΠΑ.
SOPA Images SOPA Images/LightRocket via Gett

Ένα αγοράκι 4 ετών με αυτισμό απομακρύνθηκε από πτήση στις ΗΠΑ αφού η αεροπορική εταιρεία αρνήθηκε να αναγνωρίσει την αναπηρία του και επέμεινε ότι πρέπει να φορέσει μάσκα λόγω πανδημίας.

Η Spirit Airlines, απαντώντας στην καταγγελία της μητέρας, δηλώνει πως όλοι οι επιβάτες, εκτός από όσους είναι κάτω των 2 ετών πρέπει να φορούν μάσκα και η οδηγία έπρεπε να εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών στις ΗΠΑ όμως, όπως αναφέρει το ΒΒC, προβλέπεται η εξαίρεση, για ιατρικούς λόγους και έτσι κάποιοι ταξιδιώτες δεν έχουν την υποχρέωση να φορέσουν μάσκα.

Η μητέρα του αγοριού είπε ότι ο γιος αγαπούσε τα αεροπλάνα και ήταν απογοητευμένος που τον απομάκρυναν και δεν μπόρεσε να ταξιδέψει.

Η Κάλι Κίμπαλ, μιλώντας σε αμερικανικά ΜΜΕ είπε ότι επρόκειτο να ταξιδέψει με τον γιο και τον σύζυγο της από το Λας Βέγκας ενώ είχε στη διάθεση της ιατρική γνωμάτευση για την κατάσταση του μικρού.

″Απαλλάσσεται από τη χρήση μάσκας γιατί κάθε φορά που φορά μάσκα κρατάει την αναπνοή του ή πανικοβάλλεται και μπορεί να βλάψει τον εαυτό του” εξήγησε, λέγοντας ότι ο γιος της έχει αυτισμό και έχει πρόβλημα στην ομιλία.

Όπως υποστηρίζει, όταν ο σύζυγός της έδειξε το σημείωμα στο πλήρωμα της Spirit Airlines στο Λας Βέγκας, είπε ότι το προσωπικό της απάντησε: ”Όχι όχι. Ο αυτισμός δεν είναι αναπηρία. Πρέπει να φορέσει μάσκα ή πρέπει να κατεβεί από το αεροπλάνο”.

Η οικογένεια κατάφερε να πάρει μια πτήση για το σπίτι της στο Αρκάνσας με την American Airlines η οποία αναγνώρισε πως η ιατρική βεβαίωση ήταν επαρκής για να μην χρειαστεί ο μικρός να φορέσει μάσκα.

Η Spirit Airlines δήλωσε: ”Η παρούσα πολιτική μας δεν επιτρέπει εξαιρέσεις για λόγους υγείας, ασχέτως ποια είναι η διάγνωση. Οι συνεργάτες μας εξήγησαν στην οικογένεια χωρίς να αμφισβητήσουν όμως την κατάσταση της υγείας κανενός”.

Επέμεινε πως η πολιτική της είναι όλοι οι πελάτες να φορούν μάσκα με μόνη εξαίρεση παιδιά μικρότερα των δύο ετών. Πρόσθεσε δε ότι από τις 22 Μαρτίου 2021, οι επιβάτες με αναπηρία θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εξαίρεση από τη χρήση μάσκας.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αποφάσισαν τον Φεβρουάριο ότι οι επιβάτες αεροπορικών πτήσεων πρέπει να φορούν μάσκες προσώπου, αλλά ότι τα άτομα με αναπηρία που δεν μπορούν να φορούν μάσκα, εξαιρέθηκαν.

Η μητέρα του αγοριού είπε ότι ένα από τα ενδιαφέροντα του γιου της είναι τα αεροπλάνα και απογοητεύτηκε. «Έχει εμμονή με αεροπλάνα. Καθόταν στο κάθισμά του, ήσυχα και κοίταζε έξω από το παράθυρο” και τότε όπως λέει μια κυρία του είπε ”Κατεβείτε!”.

Πρόσθεσε δε ότι ποτέ δεν είχε βιώσει ”τέτοιου είδους διακρίσεις από κάποιον”.

Τον Σεπτέμβριο, η μητέρα ενός παιδιού τριών ετών με αυτισμό είπε επίσης ότι η Spirit Airlines απαγόρευσε στο γιο της να πετάξει αφού δεν φορούσε μάσκα.

Η αεροπορική εταιρεία είπε ότι τον απομάκρυναν από την πτήση αφού άρχισε να υβρίζει αεροσυνοδούς.

Δημοφιλή