ΗΠΑ: Πωλείται το διαμέρισμα κλειδί στο σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ

Ο Γούντγουορντ θα μετέφερε την γλάστρα με την κόκκινη σημαία στο πίσω μέρος του μπαλκονιού.
Το συγκρότημα Γουότεργκεϊτ
Το συγκρότημα Γουότεργκεϊτ
Reuters Photographer / Reuters

Ενα από τα πλέον διάσημα διαμερίσματα στην ιστορία της πολιτικής και της δημοσιογραφίας είναι προς πώληση.

Πρόκειται για το διαμέρισμα που ο δημοσιογράφος της εφημερίδας The Washington Post, Μπόμπ Γούντγουορντ, χρησιμοποιούσε για να μεταφέρει μηνύματα για την οργάνωση των μυστικών συναντήσεων, με τον πληροφοριοδότη του, στην υπόθεση του πολιτικού σκανδάλου Γουότεργκεϊτ, στις αρχές του 1970, «Βαθύ Λαρύγγι».

Το διαμέρισμα των 450 τετραγωνικών μέτρων, βρίσκεται στην περιοχή Ντυπόντ Σέρκλ, στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, Ουάσιγκτον και η τιμή του ανέρχεται στα 349 χιλιάδες δολάρια.

Το διαμέρισμα βρίσκεται επί της οδού Π (P) και έπαιξε ζωτικό ρόλο όταν ο Γούντγουορντ ήθελε να επικοινωνήσει με την πηγή του, που θα τον βοηθούσε σε συνεργασία με τον συνάδελφο του Καρλ Μπέρνστιν, να αποκαλύψουν το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ που οδήγησε στην πτώση του 37ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Νίξον.

Στο βιβλίο τους με τίτλο «Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου» (All the president’s men», το οποίο είχε γίνει και κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστές τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Ντάστιν Χόφμαν, οι δύο δημοσιογράφοι περιγράφουν πως γινόταν η επαφή με τον πληροφοριοδότη τους, στον οποίο είχαν δώσει το παρατσούκλι, «Βαθύ Λαρύγγι»

Οταν ο Γούντγουορντ έπρεπε να κάνει μία επείγουσα έρευνα, θα μετέφερε την γλάστρα με την κόκκινη σημαία στο πίσω μέρος του μπαλκονιού. Κατά την διάρκεια της ημέρας το «Βαθύ Λαρύγγι», θα περνούσε από την γειτονιά για να ελέγξει να η γλάστρα είχε μετακινηθεί. Αν κάτι τέτοιο είχε συμβεί, τότε οι δύο άνδρες θα είχαν συνάντηση στις 2 το μεσημέρι σε προκαθορισμένο υπόγειο γκαράζ.

Αν τώρα την συνάντηση την ήθελε το «Βαθύ Λαρύγγι», η διαδικασία ήταν διαφορετική. Κάθε πρωί ο Μπόμπ Γούντγουορντ θα έλεγχε την σελίδα 20 της εφημερίδας The New York Times, η οποία είχε παραδοθεί πριν από τις 7 το πρωί. Αν είχε ζητηθεί από μέρους του συνάντηση, τότε ο αριθμός της σελίδας θα είχε κυκλωθεί και τα χέρια ενός ρολογιού, που θα έδειχναν την ώρα του ραντεβού, θα εμφανίζονταν σε μια γωνία, στο κάτω μέρος της σελίδας.

Η Μόλι Πήτερς, μία από τις μεσίτριες της εταιρείας Compass, που διαχειρίζεται το ακίνητο, δήλωσε στην εφημερίδα Independent, πως ο μύθος του διαμερίσματος είναι πολύ γνωστός στην κοινωνία της Ουάσιγκτον και πρόσθεσε πως κατά την ημέρα ανοιχτής παρουσίασης, ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους, υπήρξαν πολλοί που ήρθαν για να πάρουν μία γεύση από την ιστορία.

Οι Μπομπ Γούντγουορντ και Καρλ Μπέρνστιν, κράτησαν την υπόσχεση που είχαν δώσει στο «Βαθύ Λαρύγγι» να μην αποκαλύψουν ποτέ την πραγματική ταυτότητα του πληροφοριοδότη τους, χωρίς την συγκατάθεση του. Τον άνθρωπο που τους βοήθησε τα μέγιστα να αποκαλύψουν την ενορχηστρωμένη παραβίαση των κεντρικών γραφείων του Δημοκρατικού Κόμματος, στο κτήριο Γουότεργκεϊτ.

Το 2005, το περιοδικό Vanity Fair αποκάλυψε πως το «Βαθύ Λαρύγγι» ήταν ένας πρώην ανώτατος πράκτορας του FBI, με το όνομα Μαρκ Φελτ. Την επόμενη μέρα, ο Woodward αποκάλυψε πως γνώρισε τον Φελτ τυχαία και εργάστηκε πολύ μεθοδικά για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Ο Φελτ πέθανε το 2008.

Πηγή: Independent

Δημοφιλή