ΗΠΑ: Προς ανατροπή η ιστορική απόφαση που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις

Σάλος και οργισμένες αντιδράσεις με τη διαρροή εγγράφου του Ανώτατου Δικαστηρίου.
getty

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είναι έτοιμο να καταργήσει την απόφαση-ορόσημο που νομιμοποιεί το δικαίωμα στην άμβλωση, σύμφωνα με ένα προσχέδιο της γνωμοδότησης που διέρρευσε και δημοσιεύτηκε από το Politico τη Δευτέρα.

Το προσχέδιο, που συντάχθηκε από τον δικαστή Σάμουελ Αλίτο, ακυρώνει την ιστορική απόφαση του 1973.

«Είναι καιρός να λάβουμε υπόψη το Σύνταγμα και να επιστρέψουμε το ζήτημα των αμβλώσεων στους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού» αναφέρει ο δικαστής. «Το ζήτημα της άμβλωσης παρέμενε ένα διχαστικό πολιτικό ζήτημα για δεκαετίες» επισημαίνει, προσθέτοντας ότι στο δικαστήριο θα μπορούσαμε «να κάνει μόνο τη δουλειά μας, που είναι να ερμηνεύσουμε το νόμο… και να αποφασίσουμε για αυτήν την υπόθεση ανάλογα».

Η επίσημη απόφαση του δικαστηρίου για το θέμα θα είναι οριστική μόνο όταν δημοσιευτεί και οι δικαστές μπορούν να αλλάξουν τις ψήφους τους μέχρι εκείνη τη στιγμή - πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει αποφασιστεί τίποτα οριστικά.

Η ανατροπή της απόφασης - εφόσον ολοκληρωθεί - θα στερήσει την πρόσβαση στις αμβλώσεις σε μεγάλο μέρος της χώρας. Περισσότερες από 20 πολιτείες έχουν θεσπίσει νόμους ή συνταγματικές τροποποιήσεις που αποσκοπούν στην απαγόρευση των αμβλώσεων όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε περίπτωση που ανατραπεί ο συγκεκριμένος νόμος,

Το SCOTUSblog, το οποίο παρακολουθεί στενά το Ανώτατο Δικαστήριο, είπε ότι το προσχέδιο του εγγράφου ήταν «σχεδόν σίγουρα αυθεντικό», αλλά δεν αντικατοπτρίζει τα σχόλια ή τις σκέψεις άλλων δικαστών στο εδώλιο. Ο ιστότοπος πρόσθεσε ότι η διαρροή θα προκαλούσε «σεισμό» μέσα στο δικαστήριο.

Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν προκαλέσει την έντονη οργή ομάδων για τα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Διαδηλωτές υπέρ και κατά της άμβλωσης βγήκαν στους δρόμους της Ουάσινγκτον. Η άμβλωση είναι ένα από τα ζητήματα που διχάζουν περισσότερο την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Reuters Staff via Reuters
Jonathan Ernst via Reuters

Η απόφαση για το δικαίωμα στην άμβλωση θα είναι η πιο σημαντική που έχει λάβει το Ανώτατο Δικαστήριο αφότου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να διορίσει τρεις δικαστές σε αυτό, εδραιώνοντας την πλειοψηφία 6-3 υπέρ των συντηρητικών.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, και η Πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, εξέδωσαν μια δήλωση, κατηγορώντας αρκετούς δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου που διορίστηκαν από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ότι είπαν ψέματα σχετικά με τις απόψεις τους για το ζήτημα.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα