ΗΠΑ: Ρατσιστικό σχόλιο ενός από τους δολοφόνους του Αμάντ Άρμπερι

Η υπόθεση του Άρμπερι προκάλεσε κατακραυγή αφού διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο που δείχνει τη δολοφονία του.
ASSOCIATED PRESS

Ο ένας από τους τρεις λευκούς άνδρες που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Αμάντ Άρμπερι στην Τζόρτζια χρησιμοποίησε μια ρατσιστική βρισιά αφού πυροβόλησε τον άοπλο Αφροαμερικανό, σύμφωνα με έναν ερευνητή της εισαγγελίας.

Καταθέτοντας σήμερα σε δικαστήριο ο ειδικός πράκτορας Ρίτσαρντ Ντάιαλ της Υπηρεσίας Ερευνών της Τζόρτζια (GBI) είπε ότι ο Τράβις ΜακΜάικλ έκανε το σχόλιο αυτό αφού πυροβόλησε τον άνδρα που έκανε τζόγκινγκ. Η πληροφορία προέρχεται από τον συγκατηγορούμενό του στην υπόθεση, τον Ουίλιαμ Μπράιαν.

«Ο κ. Μπράιαν είπε ότι μετά τον πυροβολισμό και πριν φτάσει η αστυνομία, ενώ ο κ. Άρμπερι ήταν στο έδαφος, άκουσε τον Τράβις ΜακΜάικλ να τον αποκαλεί βρομονέγρο» είπε ο Ντάιαλ στην κατάθεσή του σε δικαστήριο της κομητείας Γκλιν.

Η υπόθεση του Άρμπερι προκάλεσε κατακραυγή αφού διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο που δείχνει τη δολοφονία του, στις 23 Φεβρουαρίου, σε έναν δρόμο στη Τζόρτζια. Η σημερινή ακροαματική διαδικασία είχε ως στόχο να καθοριστεί αν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ώστε να δικαστούν οι τρεις ύποπτοι. Έγινε επίσης ενώ συνεχίζονται εδώ και πάνω από μία εβδομάδα οι διαδηλώσεις σε όλες τις ΗΠΑ με αφορμή τον θάνατο, στις 25 Μαΐου, του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη σύλληψή του από τέσσερις αστυνομικούς στη Μινεάπολη.

Ο Ντάιαλ είπε ότι έχει αποδείξεις από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από αλλού ότι ο Τράβις ΜακΜάικλ χρησιμοποιούσε ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς στο παρελθόν. Ο ΜακΜάικλ, που παλαιότερα εργαζόταν στην Ακτοφυλακή, είχε πει σε έναν φίλο του ότι αγαπάει τη δουλειά του επειδή «βρίσκεται πάνω σε σκάφος και δεν υπάρχουν ν(έγροι) πουθενά τριγύρω».

Σύμφωνα με τον Ντάιαλ, οι τρεις κατηγορούμενοι, ο Μπράιαν, ο Τράβις ΜακΜάικλ και ο πατέρας του τελευταίου, Γκρέγκορι, καταδίωξαν τον Άρμπερι με τα ημιφορτηγάκια τους και προσπάθησαν να τον χτυπήσουν ενώ έκανε τζόγκινγκ στη γειτονιά τους. Ο 64χρονος Γκρέγκορι ΜακΜάικλ και ο 34χρονος Τράβις κατηγορούνται για ανθρωποκτονία και διακεκριμένη επίθεση. Ο Μπράιαν, ο γείτονας των ΜακΜάικλ που τράβηξε το βίντεο με το κινητό τηλέφωνό του, κατηγορείται για συνέργεια σε φόνο και για απόπειρα παράνομης κατακράτησης.

Ένας συνήγορος του Τράβις ΜακΜάικλ ρώτησε τον Ντάιαλ αν ο Μπράιαν έχει κάνει συμφωνία με την εισαγγελία για να του επιβληθεί μικρότερη ποινή, όμως ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

Στους τρεις κατηγορούμενους ασκήθηκαν διώξεις πάνω από δύο μήνες μετά τη δολοφονία. Η πολιτειακή αστυνομία ερεύνησε την υπόθεση αφού κυκλοφόρησε το βίντεο και οι αστυνομικοί της κομητείας Γκλιν δεν έκαναν τίποτα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Γκρέγκορι ΜακΜάικλ είδε τον Άρμπερι να τρέχει στη γειτονιά και τον θεώρησε ύποπτο διαρρήκτη. Ο πατέρας φώναξε τον γιο του, πήραν τα όπλα τους και άρχισαν να καταδιώκουν τον τζόγκερ με το ημιφορτηγό τους.

(Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή