ΗΠΑ: Στη μόνιμη αντισύλληψη στρέφονται οι έφηβες μετά την απαγόρευση των αμβλώσεων

«Δεν είναι δίκαιο για εμένα ή την οικογένειά μου να μην μας δίνεται το δικαίωμα της άμβλωσης»
Other

Η δεκαεξάχρονη Αντισμαρίς Άμπριου συζητούσε με τη μητέρα της για ένα μακροχρόνιο εμφύτευμα αντισύλληψης, καθώς οι πολιτείες άρχισαν να απαγορεύουν ή να περιορίζουν αυστηρά τις αμβλώσεις.

«Σίγουρα δεν είμαι έτοιμη να μείνω έγκυος», δηλώνει η Άμπριου, η οποία τον Αύγουστο εμφύτευσε στο χέρι της το Nexplanon, ένα αναστρέψιμο αντισυλληπτικό σε μέγεθος σπίρτου. Η πολιτεία καταγωγής της, η Φλόριντα, απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά από 15 εβδομάδες, και το να μην έχει αυτή την επιλογή της φαίνεται «τόσο τρομακτική σκέψη», εξομολογήθηκε.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ φαίνεται να επιταχύνει μια τάση αυξημένης χρήσης ελέγχου των γεννήσεων μεταξύ των εφήβων, συμπεριλαμβανομένων των αναστρέψιμων μορφών μακράς δράσης, όπως οι ενδομήτριες συσκευές και τα εμφυτεύματα. Τα ραντεβού έχουν αυξηθεί, ενώ τα ειδικά φόρουμ έχουν πλημμυρίσει από ερωτήσεις, καθώς οι γιατροί αναφέρουν τεράστια ζήτηση ακόμη και μεταξύ των εφήβων που δεν είναι σεξουαλικά ενεργοί.

Ορισμένοι ασθενείς φαίνονται ιδιαίτερα φοβισμένοι, επειδή οι νέοι νόμοι για τις αμβλώσεις σε πολλές πολιτείες δεν περιλαμβάνουν εξαιρέσεις στην περίπτωση σεξουαλικής επίθεσης.

Ο Σιμς Κεντάν, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Παιδιατρικής και Εφηβικής Γυναικολογίας, αποκαλύπτει ότι ακόμα και οι γονείς που στο παρελθόν υπήρξαν διστακτικοί, πλέον συζητούν ανοιχτά το ζήτημα της αξιόπιστης αντισύλληψης.

«Είναι μια μεταστροφή που προκύπτει από το γεγονός ότι δεν έχω χρόνο να παίξω. Πρέπει να βοηθήσω το παιδί μου με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο», δηλώνει η μητέρα έφηβης.

Οι έφηβοι ήδη στρέφονται σε πιο αποτελεσματικές μορφές ελέγχου των γεννήσεων, οι οποίες έχουν παρόμοια ή και χαμηλότερα ποσοστά αποτυχίας από τη στείρωση, δήλωσε η Λώρα Λίντμπεργκ, καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ. Η έρευνά της διαπίστωσε ότι ο αριθμός των νέων ηλικίας από 15 έως 19 ετών που χρησιμοποιούσαν τις εν λόγω μεθόδους αυξήθηκε στο 15% κατά την περίοδο 2015-2019, από 3% κατά την περίοδο 2006-2010.\

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η απώλεια πρόσβασης στις αμβλώσεις οδηγεί σε νέα μονοπάτια αντισύλληψης.

Τις εβδομάδες μετά την εκλογή του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι γυναίκες εξέφρασαν ανησυχίες στο Διαδίκτυο ότι ο νόμος για την προσιτή φροντίδα θα καταργηθεί, η ζήτηση για μεθόδους αντισύλληψης μακράς δράσης αυξήθηκε κατά 22% σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Τα διαδικτυακά ραντεβού για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων αντισύλληψης εκτινάχθηκαν στα ύψη, όπως επισήμανε η Τζούλια Μπένετ, διευθύντρια ψηφιακής εκπαίδευσης και στρατηγικής μάθησης στην Ομοσπονδία Προγραμματισμένης Γονείας της Αμερικής. Μάλιστα, μέχρι τα μέσα Ιουλίου, αρκετές εβδομάδες μετά την απόφαση, τα ραντεβού για τον έλεγχο των γεννήσεων παρέμειναν αυξημένα κατά περίπου 20%.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον εκδηλώνεται ακόμη και σε πολιτείες όπως η Βόρεια Καρολίνα, όπου η άμβλωση παραμένει νόμιμη αλλά το νομοθετικό σώμα είναι συντηρητικό.

Πηγή: apnews.com