ΗΠΑ: Θανατοποινίτης θα εκτελεστεί μετά από μισό αιώνα στη φυλακή

Ισχυρίστηκε ότι είχε σκοτώσει έως και 50 ανθρώπους, αλλά πολλές από τις ομολογίες έγιναν υπό την επιρροή ορού της αλήθειας.
via Associated Press

Για σχεδόν 50 χρόνια, οι υπάλληλοι της φυλακής του Αϊντάχο σερβίρουν στον Thomas Eugene Creech τρία γεύματα την ημέρα, τον ελέγχουν κατά τη διάρκεια του προαυλισμού του και τον πηγαίνουν σε ιατρικά ραντεβού.

Αυτή την Τετάρτη, κάποιοι από τους υπαλλήλους της φυλακής του Αϊντάχο θα κληθούν να τον σκοτώσουν.

Ο 73χρονος είναι ένας από τους μακροβιότερους θανατοποινίτες της χώρας και θα εκτελεστεί με ένεση επειδή σκότωσε έναν συγκρατούμενο του με κάλτσα γεμάτη μπαταρίες το 1981.

Η δολοφονία του David Jensen από τον Creech, ενός νεαρού άνδρα με αναπηρία που εξέτιε ποινή για κλοπή αυτοκινήτου, ήταν η τελευταία του. Ο Creech είχε καταδικαστεί για πέντε φόνους σε τρεις πολιτείες. Είναι επίσης ύποπτος για τουλάχιστον μισή ντουζίνα άλλους.

Αλλά τώρα, δεκαετίες αργότερα, ο Creech είναι κυρίως γνωστός μέσα στα τείχη τουdaho Maximum Security Institution ως απλώς «Tom».

«Ορισμένοι από τους σωφρονιστικούς μας αξιωματικούς έχουν μεγαλώσει με τον Thomas Creech», δήλωσε την Παρασκευή ο διευθυντής της φυλακής Josh Tewalt. «Ο αρχιφύλακάς μας έχει μια μακροχρόνια σχέση μαζί του. ... Υπάρχει μια οικειότητα και μια σχέση που έχει χτιστεί με την πάροδο του χρόνου».

Οι δικηγόροι του Creech έχουν καταθέσει σωρεία προσφυγών την τελευταία στιγμή σε τέσσερα διαφορετικά δικαστήρια τους τελευταίους μήνες προσπαθώντας να σταματήσουν την εκτέλεση, η οποία θα ήταν η πρώτη στο Αϊντάχο εδώ και 12 χρόνια.

Μια ομάδα τριών δικαστών του 9ου Περιφερειακού Εφετείου των ΗΠΑ απέρριψε την Παρασκευή ένα επιχείρημα ότι ο Creech δεν έπρεπε να εκτελεστεί επειδή καταδικάστηκε από δικαστή και όχι από ενόρκους.

Οι δικηγόροι του υποσχέθηκαν να συνεχίσουν να αγωνίζονται για να τον σώσουν από την εκτέλεση και είπαν ότι ο Creech.

via Associated Press

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσα άτομα σκότωσε ο Creech. Κάποια στιγμή ισχυρίστηκε ότι είχε σκοτώσει έως και 50 ανθρώπους, αλλά πολλές από τις ομολογίες έγιναν υπό την επιρροή ορού της αλήθειας.

Οι επίσημες εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά οι αρχές τείνουν να εστιάζουν σε 11 θανάτους.

Το 1973, ο Creech δικάστηκε για τη δολοφονία του 70χρονου Paul Schrader, ενός συνταξιούχου που μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στο μοτέλ Tucson της Αριζόνα όπου ζούσε ο Creech.

Ο Creech χρησιμοποίησε τις πιστωτικές κάρτες και το όχημα του Schrader για να φύγει από το Tucson για το Πόρτλαντ του Όρεγκον. Ένα δικαστήριο τον αθώωσε, αλλά οι αρχές λένε ότι δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι ήταν υπεύθυνος.

Στη συνέχεια, ο Creech χρησιμοποίησε το τηλέφωνο του Ρόμπινσον για να ενημερώσει το νοσοκομείο ότι θα επέστρεφε μια μέρα καθυστέρηση. Αυτό το έγκλημα παρέμεινε ανεξιχνίαστο μέχρι που αργότερα ο Creech ομολόγησε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση στο Αϊντάχο. καταδικάστηκε μέχρι το 1980.

Αφού αποφυλακίστηκε από το κρατικό νοσοκομείο του Όρεγκον, ο Creech έπιασε δουλειά σε μια εκκλησία στο Πόρτλαντ κάνοντας εργασίες συντήρησης. Είχε χώρο διαμονής στην εκκλησία και εκεί πυροβόλησε και σκότωσε τον 22χρονο William Joseph Dean το 1974.

Οι αρχές πιστεύουν ότι στη συνέχεια πυροβόλησε θανάσιμα τη Sandra Jane Ramsamooj στο παντοπωλείο Salem όπου εργαζόταν.
Ο Creech συνελήφθη τελικά τον Νοέμβριο του 1974. Αυτός και μια φίλη του έκαναν ωτοστόπ στο Αϊντάχο όταν τους πήραν δύο ζωγράφοι, ο Thomas Arnold και ο John Bradford. Ο Κριτς πυροβόλησε και τους δύο άντρες μέχρι θανάτου και η φίλη συνεργάστηκε με τις αρχές.

Ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, ο Creech ομολόγησε μια σειρά άλλων φόνων. Μερικά φαινόταν ότι ήταν κατασκευασμένα, αλλά παρείχε πληροφορίες που οδήγησαν την αστυνομία στα πτώματα των Gordon Lee Stanton και Charles Thomas Miller κοντά στο Λας Βέγκας και του Rick Stewart McKenzie, 22 ετών, κοντά στο Baggs, Wyoming.

Ο Κριτς αρχικά καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία των ζωγράφων. Αλλά αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απαγόρευσε τις αυτόματες θανατικές ποινές το 1976, η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Αυτό άλλαξε αφού σκότωσε τον Jensen, ο οποίος εξέτιε ποινή για κλοπή αυτοκινήτου. Η ζωή του Jensen δεν ήταν εύκολη: Υπέστη σχεδόν θανάσιμο τραυματισμό από όπλο ως έφηβος που τον άφησε με σοβαρές αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένης της μερικής παράλυσης. Αυτό άλλαξε αφού σκότωσε τον Jensen, ο οποίος εξέτιε ποινή για κλοπή αυτοκινήτου. Η ζωή του Jensen δεν ήταν εύκολη: Υπέστη σχεδόν θανάσιμο τραυματισμό από όπλο ως έφηβος που τον άφησε με σοβαρές αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένης της μερικής παράλυσης.

Οι συγγενείς του Jensen αντιτάχθηκαν στην προσφορά του Creech για επιείκεια. Περιέγραψαν τον Τζένσεν ως μια ευγενική ψυχή και έναν φαρσέρ που αγαπούσε το κυνήγι και τον χρόνο του σε εξωτερικούς χώρους, που ήταν «το φυστικοβούτυρο» για το ζελέ της αδερφής του. Η κόρη του, η οποία ήταν 4 ετών όταν σκοτώθηκε, μίλησε για το πώς δεν τον γνώρισε ποτέ και πόσο άδικο ήταν που η Creech είναι ακόμα εκεί όταν ο πατέρας της δεν είναι.

Οι υποστηρικτές του Creech, εν τω μεταξύ, λένε ότι οι δεκαετίες που πέρασε σε ένα κελί φυλακής τον έχουν αλλάξει. Μια θανατοποινίτικη φυλακή είπε στην επιτροπή αποφυλάκισης τον περασμένο μήνα ότι ενώ δεν μπορεί να αρχίσει να καταλαβαίνει τα δεινά που υπέφερε στους άλλους ο Κριτς, είναι τώρα ένα άτομο που κάνει θετικές συνεισφορές στην κοινότητά του. Η ημερομηνία εκτέλεσής του θα είναι δύσκολη για όλους στη φυλακή, είπε, ειδικά όσους τον γνωρίζουν χρόνια.

«Δεν θέλω να απορρίψω αυτό που έκανε και τους αμέτρητους ανθρώπους που επηρεάστηκαν από αυτό με πραγματικά σημαντικούς τρόπους», είπε ο Tewalt, ο διευθυντής διορθώσεων. «Την ίδια στιγμή, δεν μπορείτε επίσης να απορρίψετε επίδραση που θα έχει σε άτομα που έχουν δημιουργήσει σχέση μαζί του. Την Πέμπτη, ο Τομ δεν θα είναι εκεί. Ξέρετε ότι δεν θα επιστρέψει σε αυτή τη μονάδα — αυτό είναι πραγματικό. Θα ήταν πολύ δύσκολο να μην αισθανθείτε κάποιο είδος συναισθήματος γι ’αυτό.”

Δημοφιλή