ΔΙΕΘΝΕΣ
28/03/2019 17:13 EET | Updated 28/03/2019 19:18 EET

Μήνυση της κυβέρνησης των ΗΠΑ εναντίον Facebook για φυλετικές διακρίσεις

«Το facebook ξεχωρίζει τους ανθρώπους ανάλογα με το που μένουν και ποιοι είναι» δήλωσε ο Υπουργός Μπεν Κάρσον.

ASSOCIATED PRESS
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Στέγασης των ΗΠΑ, Μπεν Κάρσον

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Στέγασης των Ηνωμένων Πολιτειών, κατέθεσε σήμερα αγωγή εις βάρος του Facebook για λόγους διάκρισης στο θέμα της στέγασης, καθώς επέτρεπε στους διαφημιζόμενους να επιβάλλουν περιοριστικούς όρους σε αυτούς που είχαν πρόσβαση στις αγγελίες, ανάλογα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως εθνότητα, φυλή, θρησκεία.

Παράλληλα, στην μήνυση που κατατέθηκε, γίνεται λόγος για παράνομες πρακτικές και από το ίδιο το Facebook, καθώς χρησιμοποιούσε την τράπεζα πληροφοριών της, με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, που τους απαγόρευε την πρόσβαση στις διάφορες αγγελίες ενοικίασης ή αγοράς ακινήτων. Και οι δύο ενέργειες είναι αντίθετες και συγχρόνως παράνομες σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς νόμους στέγασης.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Στέγασης, Μπεν Κάρσον, δήλωσε ότι «το facebook κάνει διακρίσεις στους ανθρώπους ανάλογα με το που μένουν και ποιοι είναι».

Το Facebook, σύμφωνα με τους «Τhe New York Times», δείχνει να αιφνιδιάστηκε από την συγκεκριμένη αγωγή που κατατέθηκε εις βάρος του και έσπευσε να δηλώσει πως μόνο αυτό το μήνα είχε μπλοκάρει την πρόσβαση στους χρήστες στο κομμάτι των συγκεκριμένων αγγελιών, κάνοντας διακρίσεις ανάλογα με τον ταχυδρομικό κώδικα, τα οικονομικά δεδομένα, την επαγγελματική δραστηριότητα, την ηλικία, το φύλο και άλλες κατηγορίες που ξεκάθαρα έδειχνα πρακτικές διάκρισης. 

Το Facebook, που πρόσφατα ήρθε σε συμβιβασμό για αγωγές που είχαν γίνει εις βάρος του από διάφορες οργανώσεις, όπως το National Fair Housing Alliance ή το American Civil Liberty Union, για τις πρακτικές που ακολουθεί πάνω στο θέμα των αγγελιών στέγασης, απάντησε πως «έχουμε μείνει έκπληκτοι από την μήνυση που κατατέθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Στέγασης, καθώς έχουμε λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή τέτοιων ζητημάτων καθώς όχι μόνο συμμεριζόμαστε απόλυτα την ανησυχία τους αλλά βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία μαζί τους».

Πηγή: The New York Times