Στρατός κατά διαδηλωτών στη Βενεζουέλα για την ανθρωπιστική βοήθεια της Δύσης

Στρατιώτες αυτομολούν στην Κολομβία.
LUIS ROBAYO via Getty Images

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται στη Βενεζουέλα με το στρατό να κάνει χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές που προσπαθούσαν να φθάσουν στην διεθνή γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ, στην πόλη Σαν Αντόνιο ντελ Τάχιρα, για να ζητήσουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας. Μάλιστα υπάρχουν και αναφορές για δύο άτομα που πιθανότατα έχασαν τη ζωής κατά τις συγκρούσεις με αστυνομικούς.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως τέσσερα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και στα οποία σκαρφάλωσαν δεκάδες εθελοντές, προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα από την Κολομβία προς την Βενεζουέλα. Άλλες πηγές αναφέρουν πως ένα φορτηγό πήρε φωτιά στα σύνορα των δύο χωρών.

Μαδούρο κατά Κολομβίας

Εν μέσω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί οπρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβία και απελαύνει το προσωπικό της κολομβιανής πρεσβείας. «Αποφάσισα να διακόψω τις πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις με την φασιστική κυβέρνηση της Κολομβίας, ο πρεσβευτής και οι πρόξενοι της οποίας έχουν 24 ώρες για να εγκαταλείψουν την Βενεζουέλα. Εξω, ολιγάρχες!», είπε απευθυνόμενος σε συγκέντρωση οπαδών του στο Καράκας.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων τα επεισόδια, παρόμοια με τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν και σε άλλη γέφυρα στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία, ξέσπασαν στους δρόμους του Σαν Αντόνιο ντελ Τάχιρα όταν εκατοντάδες άνθρωποι κατευθύνθηκαν προς την γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ.

Την ίδια στιγμή ο αυτο-ανακηρύχθέντας πρόεδρος της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό ανήγγειλε μέσω του Twitter την είσοδο του πρώτου φορτίου με ανθρωπιστική βοήθεια από την Βραζιλία στο έδαφος της Βενεζουέλας, παρά την διαταγή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να κλείσουν τα σύνορα.

JUAN BARRETO via Getty Images

Ξεσηκωμός από τον Γκουαϊντό

«Προσοχή Βενεζουέλα: ανακοινώνουμε επισήμως ΟΤΙ ΜΠΗΚΕ το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας από τα σύνορά μας με την Βραζιλίας. Είναι μια μεγάλη νίκη, Βενεζουέλα!», έγραψε ο Χουάν Γκουαϊδό στο Twitter.

Στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία, η υπηρεσία Μετανάστευσης της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρθηκε με φορτηγά στα σύνορα θα ξεφορτωθεί και θα μεταφερθεί στο έδαφος της Βενεζουέλας με ανθρώπινη αλυσίδα.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Βενεζουέλας έλαβαν διαταγή από τον Μαδούρο να εμποδίσουν την μεταφορά της βοήθειας στο έδαφος της Βενεζουέλας , παρά τις εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων στην χώρα του.

Ταυτόχρονα, συγκρούσεις αναφέρθηκαν ανάμεσα σε στρατιωτικούς και διαδηλωτές σε πόλη στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία.

Στρατιώτες αυτομολούν στην Κολομβία

Στο μεταξύ 11 στρατιωτικοί και δύο αστυνομικοί των δυνάμεων της Βενεζουέλας αυτομόλησαν διασχίζοντας τα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία στην Κούκουτα.

Σε ανακοίνωσή της προς τα μέσα ενημέρωσης, η υπηρεσία μετανάστευσης της Βενεζουέλας διευκρινίζει ότι «οργανώνει συνομιλίες» με τους 13, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται ένας ταγματάρχης της μπολιβαριανής εθνικής ένοπλης δύναμης.

Η απαγόρευση

Το Καράκας αποφάσισε την Παρασκευή να κλείσει τη γέφυρα αυτή, ανάμεσα σε άλλες, προκειμένου να εμποδίσει τη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας που επιθυμεί να εισαγάγει η αντιπολίτευση. «Θέλουμε να εργαστούμε», φώναζε το πλήθος απέναντι στην Εθνοφρουρά της Βενεζουέλας και την αστυνομία με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων που απέκλεισαν τη γέφυρα Φρανσίσκο ντε Πάουλα Σανταντέρ, μία από τις τέσσερις που ενώνει την Πολιτεία Τάτσιρα με την Κολομβία.

FEDERICO PARRA via Getty Images

Στο μεταξύ, τρία μέλη της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας λιποτάκτησαν το πρωί του Σαββάτου, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Μετανάστευσης της Κολομβίας, λίγο πριν ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη από την αντιπολίτευση προσπάθεια εισαγωγής βοήθειας στη χώρα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)