ΥΠΕΞ: Απαράδεκτη η ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία ανήμερα της επετείου της Άλωσης

«Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της».
Anadolu Agency via Getty Images

«Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η ενέργεια αυτή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία «οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος».

«Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε σχετική δήλωση είχε προβεί νωρίτερα και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ηο οποία τόνισε πως « Αγία Σοφία, μαζί με άλλα μνημεία της Κωνσταντινούπολης, περιλαμβάνεται από το 1985 στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Άρα, η Αγία Σοφία απολαμβάνει και χαίρει ισχυρής προστασίας ως μείζον πολιτιστικό αγαθό της ανθρωπότητας».

Όπως είπε η κ. Μενδώνη, το συγκεκριμένο μνημείο ανήκει στην ανθρωπότητα, και η κίνηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν δείχνει «μια βαθιά ισλαμική τάση η οποία συνδέεται με την εσωτερική πολιτική του, τη στιγμή που η Τουρκία ταλανίζεται από μεγάλα προβλήματα».

O Τούρκος πρόεδρος είχε ανακοινώσει την Πέμπτη πως στο πλαίσιο τελετής για την Άλωση θα γινόταν ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι και θα γινόταν προσευχή στην Αγία Σοφία. Η τουρκική «φιέστα» μεταδόθηκε τηλεοπτικά, αν και οι εκδηλώσεις έγιναν χωρίς κόσμο λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.

Δημοφιλή