ΥΠΕΞ: Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος

Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα που θέλουν τουρκικές δυνάμεις να να έχουν προωθηθεί εδώ και μέρες, σε ελληνικό έδαφος στον νότιο Έβρο.
Eurokinissi

Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος, καθιστά σαφές με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και κάνει λόγο για διασπορά fake news, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα που θέλουν τουρκικές δυνάμεις να να έχουν προωθηθεί εδώ και μέρες, σε ελληνικό έδαφος στον νότιο Έβρο.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

H ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά με τις εξελίξεις στον νότιο Έβρο ήρθε μετά από την κυκλοφορία δημοσιευμάτων στα διεθνή μέσα ενημέρωσης που έγραφαν για «κατοχή» από τουρκικά στρατεύματα ελληνικών εδαφών στην περιοχή.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της βρετανικής εφημερίδας Sun, ενώ αντίστοιχες αναφορές έγιναν και από τη Daily Mail.

H Daily Mail χαρακτηριστικά αναφέρει: «Περίπου 35 στρατιώτες περπάτησαν στην ανατολική όχθη του ποταμού Έβρου στο Μελισσοκομείο. Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν πια σταθερή παρουσία στην ελληνική επικράτεια και τα στρατεύματα έχουν απορρίψει τα ελληνικά αιτήματα για απόσυρση από την περιοχή».

Σύμφωνα με το άρθρο, η ένταση σημειώθηκε λίγες μόνο εβδομάδες μετά το θερμό επεισόδιο που είχε συμβεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το δημοσίευμα της Sun, η οποία κάνει λόγο για «εισβολή Τούρκων» σε ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αποτελεί «μελετημένη πρόκληση στο πλαίσιο της αντίδρασης της τουρκικής πλευράς για τη σχεδιαζόμενη επέκταση του φράκτη στο χερσαίο τμήμα των συνόρων».

Δένδιας: Είναι ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news

«Είναι ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του από ξένη δύναμη. Η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα» αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σημειώνεται ότι χθες Παρασκευή διενεργήθηκε διάβημα προς την τουρκική πλευρά κατόπιν εντολής του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, για το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Έβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού, με τουρκική παρουσία σε ελληνικό έδαφος.

Το ζήτημα, όπως έγινε γνωστό, είχε προκύψει στη θέση Μελισσοκομείο. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα. Εκεί βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας.

Η διαφορά, όπως τονίζεται, δεν είναι νέα και εδράζεται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Εβρου, η οποία έχει μετακινηθεί. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης. Τριβές υπήρχαν και στο παρελθόν, ωστόσο, πλέον, στην περιοχή υπάρχει η σταθερή παρουσία δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας, οι οποίες και εμποδίζουν τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς, εν όψει επέκτασης του φράχτη και στον νότιο Έβρο.

Δημοφιλή