ΠΟΛΙΤΙΚΗ
06/05/2020 19:47 EEST | Updated 06/05/2020 20:02 EEST

ΥΠΕΞ: Οι τουρκικές παραβιάσεις δεν νομιμοποιούνται επειδή επαναλαμβάνονται

Απάντηση στις νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου.

Anadolu Agency via Getty Images

«Οι προκλητικές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας στον αέρα ή τη θάλασσα δεν νομιμοποιούνται επειδή επαναλαμβάνονται ή επενδύονται τον χαρακτηρισμό ″ρουτίνας″», διαμηνύει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που χαρακτήρισε «πρακτική ρουτίνας των τουρκικών ενόπλων την παρενόχληση του ελικοπτέρου του Ελληνα Υπουργού Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, την περασμένη Δευτέρα. 

Οπως τονίζει ο κ. Γεννηματάς, οι παραβιάσεις αυτές «παραμένουν παράνομες, σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μιας χώρας που δηλώνει ότι θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και υπονομεύουν την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής».

Νωρίτερα ο Μ.Τσαβούσογλου είχε δηλώσει πως «πρόκειται για μια πρακτική ρουτίνας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεών μας και του υπουργείου άμυνάς μας» ενώ αμφισβήτησε για ακόμη φορά την κυριαρχία νησίδων στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι η ένταση στο Αιγαίο μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με διάλογο και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Γνωρίζετε ότι στο Αιγαίο υπάρχουν ανεπίλυτα προβλήματα με την Ελλάδα.Υπαρχει η υφαλοκρηπίδα, ο έλεγχος του FIR και των πτήσεων πολιτικής αεροπορίας. Από την άλλη υπάρχουν νησίδες που η κυριαρχία τους δεν είναι σαφής. Θυμάστε την κρίση των Ιμίων» είπε μεταξύ άλλων.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)