ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19/02/2020 20:58 EET | Updated 19/02/2020 21:27 EET

ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός

Ηχηρή απάντηση της Αθήνας στην προκλητική αναφορά του Τούρκου προέδρου.

ASSOCIATED PRESS

Αμεση και ηχηρή απάντηση στην προκλητική αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν ότι «η Ελλάδα σταδιακά αποδέχεται το μνημόνιο Αγκυρας - Τρίπολης» έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλ. Γεννηματάς, σε ερώτηση σχετικά με τις αναφορές της τουρκικής ηγεσίας στη Μεσόγειο, τόνισε: 

«Ως έχουμε κατ´επανάληψη τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή. Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής».

Και κατέληξε: «Δυστυχώς και σε αυτό, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός».

Αφορμή για αυτές τις δηλώσεις στάθηκε η νέα εμπρηστική τοποθέτηση του προέδρου της γείτονος στην τουρκική Βουλή σχετικά με το καθεστώς των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο μνημόνιο μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης, σημείωσε πως «μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη στη Μεσόγειο, σταδιακά μετατοπίζουμε τις ισορροπίες προς το μέρος μας», συμπληρώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ενωση «δεν έχει καμία δικαιοδοσία για τη Λιβύη».

«Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα, ούτε στη στεριά, ούτε στη θάλασσα», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν, ενώ αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως σταδιακά αποδέχεται τις τουρκικές θέσεις.

«Χάρη στην αποφασιστική μας στάση στο εν λόγω θέμα, το καθεστώς που ανακηρύξαμε στη Μεσόγειο, σταδιακά γίνεται αποδεκτό από τις εμπλεκόμενες χώρες και ειδικά από την Ελλάδα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.