Επιστήμονες ανακάλυψαν κατακόκκινη «εξωγήινη» μέδουσα στη «ζώνη του μεσονυκτίου»

Αυτή η μέδουσα έχει διάμετρο περίπου 13 εκατοστά και μπορεί να έχει από 26 έως 39 πλοκάμια.
.
.
Monterey Bay Aquarium Research Institute

Οι ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ενυδρείου του Monterey Bay (MBARI) στην Καλιφόρνια ανακάλυψαν ένα νέο είδος μέδουσας που μοιάζει με έναν κατακόκκινο εξωγήινο δίσκο στην ηλιόλουστη «ζώνη του μεσονυκτίου» του κόλπου Μοντερέι της Καλιφόρνιας.

Στην αρχή, οι ερευνητές νόμιζαν ότι κοιτούσαν μια Ατόλλα, ωστόσο μετά από πιο προσεκτική εξέταση, συνειδητοποίησαν ότι ήταν η πρώτη φορά που έβλεπαν μια τέτοια η μέδουσα.Έτσι του έδωσαν το όνομα Ατόλλα reynoldsi προς τιμήν του πρώτου εθελοντή του Ενυδρείου Jeff Reynolds.

Αυτή η μέδουσα έχει διάμετρο περίπου 13 εκατοστά και μπορεί να έχει από 26 έως 39 πλοκάμια, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ενυδρείου του Monterey Bay (MBARI).

Όπως και τα άλλα 10 γνωστά είδη του γένους Ατόλλα, η Ατόλλα reynoldsi φέρει μια βαθιά αυλάκωση που τρέχει γύρω από την κεντρική καμπάνα του, δίνοντας στο σώμα του την εμφάνιση ενός θολωτού κεφαλιού που «φοράει» ένα κόκκινο φρουτώδες στέμμα.

Κατά την ανάλυση χιλιάδων ωρών υλικού που ελήφθη στη μεταμεσονύκτια ζώνη του κόλπου του Μοντερέι μεταξύ Απριλίου 2006 και Ιουνίου 2021, οι ερευνητές του MBARI εντόπισαν περιστασιακά μέδουσες-κορόνα που δεν διέθεταν το χαρακτηριστικό πλοκάμι.

Η ομάδα υποψιάστηκε ότι είχε ανακαλύψει τρία νέα είδη μέδουσας κορόνας στον κόλπο, αλλά οι θεάσεις ήταν πολύ σπάνιες για να το αποδείξουν.

Η Ατόλλα reynoldsi έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής μόνο στον κόλπο του Μοντερέι, κολυμπώντας σε βάθη από 1.013 έως 3.189 μέτρα

Πηγή: Laughingsquid

Popular in the Community