Επιστήμονες αναπτύσσουν χάπι που θα μας κάνει «φέτες» χωρίς να ιδρώνουμε

Μια ομάδα επιστημόνων δημιούργησε νέες ενώσεις που μπορούν να μιμηθούν τη σωματική τόνωση μιας προπόνησης.
mihailomilovanovic via Getty Images

Eπιστήμονες αναπτύσσουν ένα χάπι, που μιμείται τα σωματικά οφέλη μιας προπόνησης στο γυμναστήριο, χωρίς τον ιδρώτα.

Υπάρχουν κάποιες μέρες που απλά δεν μπορείτε να κάνετε γυμναστική και εύχεστε να μπορούσατε να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας σειρά αντί γι’ αυτό;

Λοιπόν, ένα νέο «χάπι γυμναστικής» θα μπορούσε σύντομα να το κάνει αυτό δυνατό, αντικαθιστώντας ορισμένα -αλλά όχι όλα- τα οφέλη της άσκησης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μια ομάδα επιστημόνων δημιούργησε νέες ενώσεις που μπορούν να μιμηθούν τη σωματική τόνωση μιας προπόνησης, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα συστατικά ενός μελλοντικού συμπληρώματος.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ελπίζουν να αναπαράγουν τη δύναμη της άσκησης για την ενίσχυση του μεταβολισμού και της ανάπτυξης - καθώς και τη βελτίωση της απόδοσης των μυών.

«Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε την γυμναστική - η άσκηση είναι σημαντική σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο Bahaa Elgendy, κύριος ερευνητής της μελέτης. «Αλλά υπάρχουν τόσες πολλές περιπτώσεις στις οποίες χρειάζεται ένα υποκατάστατο».

Η ομάδα του Elgendy δημιούργησε νέες ενώσεις που μπορούν να μιμηθούν τη σωματική ενίσχυση μιας προπόνησης, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα συστατικά ενός μελλοντικού «χαπιού άσκησης».

Η ομάδα, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στις ΗΠΑ, παρουσίασε τα ευρήματά της στο εαρινό συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS).

Αντί να σε βοηθήσουν με τους fitness στόχους σου, οι ερευνητές ελπίζουν ότι ένα χάπι γυμναστικής θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία ιατρικών παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις, οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις (όπως η άνοια) και η μυϊκή ατροφία.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους που δεν μπορούν να γυμναστούν, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των ανθρώπων των οποίων οι μύες έχουν αποδυναμωθεί λόγω καρκίνου. Οι επιστήμονες υποστηριζουν επίσης ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την απώλεια μυών που προκαλούν τα φάρμακα για την απώλεια βάρους.

Όμως, δυστυχώς για κάποιους, το χάπι της γυμναστικής δεν είναι ακόμα διαθέσιμο - καθώς το υποκατάστατο έχει σημειώσει επιτυχία μόνο σε κύτταρα τρωκτικών μέχρι στιγμής.

Πώς λειτουργεί λοιπόν; Η ομάδα πέρασε δέκα χρόνια σχεδιάζοντας μια ένωση η οποία ενεργοποιεί εξειδικευμένες πρωτεΐνες γνωστές ως υποδοχείς που σχετίζονται με τα οιστρογόνα (ένας τύπος υποδοχέα ορμονών) στο σώμα. Αυτές οι πρωτεΐνες ρυθμίζουν τις επιπτώσεις της άσκησης στους μύες μας.

Οι επιστήμονες αύξησαν την ισχύ της απόκρισης των κυττάρων συγκρίνοντας τις επιπτώσεις διαφορετικών ενώσεων στο RNA των τρωκτικών.

Όταν δοκιμάστηκε σε ποντίκια, η ομάδα διαπίστωσε ότι η ένωση αύξησε έναν τύπο μυϊκών ινών που είναι ανθεκτικός στην κόπωση. Στη συνέχεια, βελτιώθηκε η αντοχή των τρωκτικών όταν έτρεχαν σε διάδρομο.

Αλλά για να φέρουν ένα χάπι γυμναστικής στους ανθρώπους, απαιτούνται πολύ περισσότερες δοκιμές: Το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες θα είναι η δοκιμή των ενώσεων σε άλλα ζώα.

Πηγή: Science Focus

Δημοφιλή