Μηδέν χρόνος για γυμναστική τις καθημερινές; Να πώς θα χάσουμε κιλά και λίπος σε χρόνο ρεκόρ

Η μέθοδος του «πολεμιστή του Σαββατοκύριακου» αποφέρει καρπούς, επιβεβαιώνει νέα έρευνα.
Milan Markovic via Getty Images

Δεν προλαβαίνουμε να ασκηθούμε κάθε μέρα της εβδομάδας λόγω φόρτου εργασίας;

Mικρό το κακό, σύμφωνα με νέα μελέτη. Κι αυτό γιατί αν το ρίξουμε στη γυμναστική τις δύο ημέρες της εβδομάδας που έχουμε χρόνο, συνήθως το Σάββατο και την Κυριακή, αυτό μπορεί να επιφέρει εξίσου θεαματικά αποτελέσματα.

Αρκεί, μέσα σε αυτές τις δύο ημέρες, να αγγίξουμε το μίνιμουμ εβδομαδιαίο χρονικό όριο άσκησης που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Aυτό, για τους ενήλικες προστάζει τουλάχιστον 150 λεπτά ήπιας ή 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα.

«Το μοτίβο του ”πολεμιστή του Σαββατοκύριακου” αξίζει να προωθηθεί σε όσους αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στη συνιστώμενη συχνότητα προπόνησης μέσα στην εβδομάδα», μας συμβουλεύει η συγγραφέας της μελέτης Λίχουα Ζάνγκ, επιστήμονας υγείας στην Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών.

«Τα δεδομένα μας έδειξαν πως σε ό,τι αφορά την επίδραση της άσκησης στην απώλεια λίπους, δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ όσων ακολουθούσαν το μοτίβο του ”πολεμιστή του Σαββατοκύριακου” και του τακτικού μοτίβου των 3-4 προπονήσεων την εβδομάδα», προσθέτει η Ζανγκ.

Όλα αυτά υπό έναν όρο

Η μέση προπόνηση ενός ατόμου που γυμνάζεται μονάχα το Σαββατοκύριακο, θα πρέπει να είναι υψηλότερης έντασης και μεγαλύτερης διάρκειας από τις προπονήσεις των ατόμων που γυμνάζονται περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, οι «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» που συμμετείχαν στη μελέτη αφιέρωναν περίπου 150 λεπτά σε κάθε ημερήσια προπόνηση. Αυτή η επιμονή απέδωσε καρπούς όσον αφορά το λίπος στην κοιλιά, διαπίστωσε η μελέτη.

Τα συμπεράσματα της πρόσφατης μελέτης επιβεβαιώνουν το παλιό ρητό σύμφωνα με το οποίο «Οποιαδήποτε μορφή ενασχόλησης με την φυσική άσκηση, είναι σίγουρα καλύτερη από την πλήρη αποχή».

(Με πληροφορίες από CNN).