Σχοινάκι: Αποτελεσματική απώλεια βάρους ή απλώς χάσιμο χρόνου; Ειδικοί απαντούν

Και ένας πλήρης οδηγός για αρχάριους για να δούμε αποτελέσματα μέσα σε 6 εβδομάδες.
Nikola Ilic via Getty Images

Kαθώς πρόκειται για μία από τις λιγότερο δαπανηρές και πιο προσιτές επιλογές γυμναστικής, οι παγκόσμιες πωλήσεις σε σχοινάκια εξακολουθούν να εκτοξεύονται.

Συγκεκριμένα, το 2021, οι πωλήσεις από τα σχοινάκια άγγιξαν περίπου τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν σκεφτούμε ότι πρόκειται για ένα αξεσουάρ γυμναστικής που έχει ανακαλυφθεί ήδη από το 1600.

«Το σχοινάκι επιφυλάσσει πολλαπλά οφέλη που επηρεάζουν την καρδιά, τους τένοντες, τους μύες και τα οστά μας», επισημαίνει η Μέγκαν Βάιζερ, φυσικοθεραπεύτρια και προπονήτρια, με έδρα το Μέριλαντ.

Ποια τα οφέλη για την υγεία από το σχοινάκι;

Το σχοινάκι έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ισορροπία και τον συντονισμό, προσφέρει μια διαφοροποιημένη ρουτίνα προπόνησης και θεωρείται εξάσκηση για ολόκληρο το σώμα.

Η τακτική ενασχόληση με το σχοινάκι ενισχύει τους μύες του πάνω μέρους του σώματος, τους δικέφαλους, τον κορμό, την πλάτη, τους πήχεις και τους ώμους, παράλληλα με τους μύες του κάτω μέρους του σώματος, όπως τις γάμπες, τους μηριαίους, τους γλουτιαίους και τους τετρακέφαλους.

«Παρέχει ακόμη και γνωστικά οφέλη, ενώ ευεργετεί και την ψυχική μας υγεία», προσθέτει ο Μισέλ Όλσον, επίκουρος καθηγητής αθλητικής επιστήμης στο Huntingdon College στην Αλαμπάμα.

Είναι το σχοινάκι καλή αεροβική άσκηση;

«Το σχοινάκι είναι υπέροχο cardio», τονίζει η Βάιζερ.

Και πράγματι, ορισμένες αναφορές δείχνουν ότι μπορούμε να κάψουμε έως και 500 θερμίδες σε μόνο 30 λεπτά, όταν εξασκούμε τις πιο έντονες τεχνικές. Το σχοινάκι μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να χάσουμε τα περιττά κιλά.

«Έξι εβδομάδες καθημερινής εξάσκησης με το σχοινάκι, σε συνδυασμό με μια δίαιτα με μειωμένες θερμίδες, αρκούν για να χάσουμε από 3 έως 7 κιλά», εγγυάται η Βάιζερ.

Το σχοινάκι μπορεί επίσης να βελτιώσει τις επιδόσεις μας σε άλλες καρδιαγγειακές δραστηριότητες.

«Η προπόνηση με το σχοινάκι μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμη για όσους τρέχουμε ή για όσους θέλουμε να διατηρηθούμε σε φόρμα, επειδή χάρις στο σχοινάκι μπορούμε να στοχεύουμε σε βελτιωμένη απόδοση στο επίπεδο κάθε μυός», υπογραμμίζει ο Όλσον.

Πώς να ξεκινήσουμε σχοινάκι αν είμαστε αρχάριοι

Για εμάς τους αρχάριους, η καλύτερη αρχή είναι να πηδάμε απαλά και χαμηλά, με τα πόδια μας να μην σηκώνονται πολύ από το έδαφος. Επίσης, είναι σκόπιμο να διατηρούμε ελαφρώς λυγισμένα γόνατα, να κρατάμε τα χέρια μας χαμηλά και κοντά στο σώμα μας και να στρέφουμε το σχοινάκι μόνο με τους καρπούς, χωρίς να χρησιμοποιούμε τους αγκώνες ή τους ώμους μας.

Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε το σωστό μήκος σχοινιού: Ιδανικά ενάμιση μέτρο μακρύτερο από το ύψος μας. Καθώς εξοικειωνόμαστε, ίσως διαπιστώσουμε ότι ένα πιο κοντό σχοινί μας βολεύει περισσότερο.

Τέλος, προτού ξεκινήσουμε την ημερήσια προπόνησή μας, είναι απαραίτητο να κάνουμε σωστά τις διατάσεις μας και να ζεστάνουμε πολύ καλά τους μύες της γάμπας, για να αποτρέψουμε τυχόν τραυματισμούς.

(Με πληροφορίες από usatoday).