Επιστήμονες εγκωμιάζουν νέο αντιβιοτικό που σκοτώνει βακτήρια ανθεκτικά στα φάρμακα

Το zosurabalpin έχει εξαλείψει στελέχη πνευμονίας και σήψης σε ποντίκια, ανοίγοντας τον δρόμο για δοκιμές του σε ανθρώπους.
via Associated Press

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια εντελώς νέα κατηγορία αντιβιοτικών που φαίνεται ικανή να σκοτώσει ένα από τα τρία βακτήρια που θεωρούνται ότι αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη υγεία λόγω της εκτεταμένης ανθεκτικότητάς τους στα φάρμακα.

Το zosurabalpin (ζοσουραμπαλπίνη) εξάλειψε στελέχη του ανθεκτικού στις καρβαπενέμες Ακτινοβακτηριδίου του Baumannii (CRAB) σε ποντίκια με πνευμονία και σήψη και πλέον θα χορηγηθεί για δοκιμές σε ανθρώπους.

Το Crab έχει ταξινομηθεί ως κρίσιμο παθογόνο προτεραιότητας 1 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μαζί με δύο άλλες μορφές βακτηρίων ανθεκτικών στα φάρμακα, τη Ψευδομονάδα η πυοκυανική και τα Εντεροβακτηριοειδή.

«Το Crab αποτελεί σημαντική αιτία μόλυνσης στα νοσοκομεία, ιδίως σε άτομα που βρίσκονται σε αναπνευστήρα», δήλωσε ο Δρ Άντριου Έντουαρντς, ανώτερος λέκτορας μοριακής μικροβιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Αν και δεν είναι επιθετικό παθογόνο, είναι ανθεκτικό σε πολλά διαφορετικά αντιβιοτικά, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη τη θεραπεία του. Δυστυχώς, η ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά αυτού του βακτηρίου ήταν εξαιρετικά δύσκολη, επειδή είναι πολύ επιδέξιο στο να εμποδίζει τα αντιβιοτικά να περάσουν την εξωτερική κυτταρική του επίστρωση. Ως εκ τούτου, η μελέτη αυτή είναι πραγματικά συναρπαστική και μας δίνει αισιοδοξία ότι οι προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται για την εξεύρεση νέων αντιβιοτικών μπορούν πράγματι να αποδώσουν καρπούς».

Οι λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά αποτελούν μια άμεση απειλή για την ανθρώπινη υγεία - ιδίως εκείνες που προκαλούνται από μια μεγάλη ομάδα βακτηρίων γνωστών ως αρνητικά κατά Γκραμ βακτήρια, τα οποία προστατεύονται από ένα εξωτερικό κέλυφος που περιέχει μια ουσία που ονομάζεται λιποπολυσακχαρίτης (LPS).

«Ο λιποπολυσακχαρίτης επιτρέπει στα βακτήρια να ζουν σε αντίξοα περιβάλλοντα και τους επιτρέπει επίσης να αποφεύγουν την επίθεση από το ανοσοποιητικό μας σύστημα», δήλωσε ο Δρ Μίκαελ Λόμπριτς, παγκόσμιος επικεφαλής των λοιμωδών νοσημάτων της Roche Pharma Research and Early Development στη Βασιλεία της Ελβετίας, η οποία ανέπτυξε το νέο φάρμακο.

Nα σημειωθεί πως δε έχει εγκριθεί κανένα νέο αντιβιοτικό για αρνητικά κατά Γκραμ βακτήρια εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια.

Η Roche είχε προηγουμένως εντοπίσει τη ζοσουραμπαλπίνη ως ικανή να εμποδίσει την ανάπτυξη του CRAB , αλλά δεν ήταν σαφές πώς λειτουργούσε ή αν θα ήταν αποτελεσματική σε ζώα με λοιμώξεις που σχετίζονται με το εν λόγω βακτήριο.

Μέσω μιας σειράς πειραμάτων που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature, ο καθηγητής Ντάνιελ Κέιν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στο Κέιμπριτζ των ΗΠΑ και οι συνεργάτες του έδειξαν ότι το φάρμακο εμπόδιζε τη μεταφορά του λιποπολυσακχαρίτη στην εξωτερική μεμβράνη του βακτηρίου, σκοτώνοντάς το. Διαπίστωσαν επίσης ότι το Zosurabalpin μείωσε σημαντικά τα επίπεδα των βακτηρίων σε ποντίκια με πνευμονία που προκλήθηκε από το CRAB και απέτρεψε τον θάνατο εκείνων που έπασχαν από σήψη που σχετιζόταν με το CRAB.

Ο Λόμπριτς δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε κάτι που λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, οπότε είναι μοναδικό ως προς τη χημική του σύσταση και τον μηχανισμό δράσης του».

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή