Επιτυχής επιστροφή της κάψουλας Crew Dragon της SpaceX στη Γη

Η NASA στον δρόμο για να ξαναρχίσει επανδρωμένες αποστολές από αμερικανικό έδαφος.
ASSOCIATED PRESS

H μη επανδρωμένη κάψουλα Crew Dragon της SpaceΧ του Έλον Μασκ προσθαλασσώθηκε επιτυχώς στον Ατλαντικό Ωκεανό το πρωί της Παρασκευής, μετά από μια σύντομη παραμονή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό- ολοκληρώνοντας την πρώτη δοκιμαστική αποστολή της σε τροχιά, στο πλαίσιο της προσπάθειας της NASA να αρχίσει ξανά τις επανδρωμένες πτήσεις στο Διάστημα από αμερικανικό έδαφος αργότερα μέσα στο έτος.

Μετά από μια πενθήμερη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το Crew Dragon αποσπάστηκε αυτόνομα το πρωί της Παρασκευής (κατά τις 09.30 ώρα Ελλάδος) και κατευθύνθηκε προς τη Γη, πιάνοντας ταχύτητες πολλαπλάσιες αυτής του ήχου πριν την προσθαλάσσωσή του στον Ατλαντικό, 320 χλμ στα ανοιχτά των ακτών της Φλόριντα.

Ένας πύραυλος της SpaceX εκτόξευσε την κάψουλα από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα το περασμένο Σάββατο. Η αποστολή αυτή, εν όψει της επανδρωμένης αποστολής της SpaceX που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, μετέφερε φορτίο 180 κιλών στον σταθμό, περιλαμβανομένης μιας κούκλας ονόματι «Ρίπλεϊ», εξοπλισμένης με αισθητήρες στο κεφάλι, τον λαιμό και τη σπονδυλική της στήλη για να διαπιστωθεί πώς θα ένιωθε ένας άνθρωπος στην πτήση.

Το τριμελές πλήρωμα του διαστημικού σταθμού υποδέχτηκε την κάψουλα την Κυριακή, με την Αμερικανίδα αστροναύτη Αν Μακλέιν και τον Καναδό Ντέιβιντ Σεν Ζακ να μπαίνουν στην καμπίνα του Crew Dragon για να πραγματοποιήσουν δοκιμές ποιότητας αέρα και να ελέγξουν την κατάσταση του σκάφους.

Το σκάφος προσθαλασσώθηκε ομαλά, χάρη στα τέσσερα αλεξίπτωτά του, ενώ για την ανάκτησή του ήταν σε αναμονή το πλοίο GO Searcher. Όπως έγινε γνωστό, όλα εξελίχθηκαν ομαλά.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν μόνες τους αστροναύτες σε τροχιά από την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων το 2011. Έκτοτε εξαρτώνται από τη Ρωσία και τα διαστημόπλοια Σογιούζ της που εκτοξεύονται από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Η NASA ευελπιστεί να δώσει τέλος σε αυτό χρησιμοποιώντας τα σκάφη ιδιωτικών εταιρειών – της SpaceX με το Crew Dragon και της Boeing με το Starliner- στα οποία θα αγοράζει θέσεις για τους αστροναύτες της.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)

Δημοφιλή