ΔΙΕΘΝΕΣ
14/06/2018 08:57 EEST

Υπό ναζιστική σημαία διεξήγαγαν επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν άνδρες του αυστραλιανού στρατού

Αυστραλοί στρατιώτες είχαν υψώσει τη ναζιστική σημαία σε στρατιωτικό όχημα κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο Αφγανιστάν. 

Το περιστατικό συνέβη το 2007 αλλά ήρθε τώρα στο φως της δημοσιότητας από το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC και η σχετική φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο σχετικού ρεπορτάζ. Πηγή προσκείμενη στον στρατό είπε ότι επρόκειτο μάλλον για «διεστραμμένο αστείο» και για την ενέργεια κάποιων νεοναζί εντός του αυστραλιανού στρατού. παρά για ενέργεια νεοναζί.

«Η σημαία υψώθηκε για λίγο σε ένα όχημα του στρατού της Αυστραλίας το 2007. Ο διοικητής διέταξε να κατέβει αμέσως», διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας στο ABC.

«Η σημαία κατέβηκε και οι υπεύθυνοι τιμωρήθηκαν», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Τέρνμπουλ ο οποίος χαρακτήρισε την πράξη ως «απαράδεκτη». 

Μια πηγή του ΑΒC πάντως επιμένει πως η σημαία ήταν υψωμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο στρατός της Αυστραλίας είναι παρών στο Αφγανιστάν από το 2001. Το 2007, τη χρονιά που σημειώθηκε το συμβάν, ήταν ανεπτυγμένοι στη χώρα αυτή περίπου 900 αυστραλοί στρατιώτες. Σήμερα απομένουν εκεί περί τα 300 άτομα.

Η εκ των υστέρων αποκάλυψη αυτού του επεισοδίου καταγράφεται εν μέσω της πολεμικής για τη διαγωγή και τη δράση των ανδρών του στρατού της Αυστραλίας στο Αφγανιστάν.

Μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου―εκτελέσεις άοπλων Αφγανών―σε ένα απόρρητο εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Άμυνας που αποκάλυψε ο αυστραλιανός Τύπος, στο οποίο γίνεται επίσης λόγος για «βιαιότητες» και προσβολές «της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Διενεργείται έρευνα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)