Εποχική τριχόπτωση: Διατροφολόγος αποκαλύπτει 4 SOS θρεπτικά συστατικά για να σώσουμε τα μαλλιά

Το να σταματήσουμε να βλέπουμε τρίχες στο μαξιλάρι, είναι πολύ πιο απλό από όσο νομίζουμε. Να πώς θα δράσουμε.
Boy_Anupong via Getty Images

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μας; Η αιτία δεν είναι για όλους μας η ίδια και σε κάποιες περιπτώσεις οι λόγοι είναι λίγο πιο περίπλοκοι. Εάν παρατηρούμε ανησυχητικά πολλές τρίχες στη βούρτσα των μαλλιών ή το μαξιλάρι μας, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους στρεσογόνους παράγοντες όπως:

  • Η γέννηση ενός παιδιού
  • Μια κρίσιμη ασθένεια
  • Η απότομη απώλεια βάρους
  • Μια χειρουργική επέμβαση

Άλλοι παράγοντες τριχόπτωσης είναι οι γενετικοί, διάφορα ζητήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, φαρμακευτικές αγωγές, ακόμη-ακόμη και ορισμένα προϊόντα μαλλιών. Υπάρχει όμως και ένα είδος τριχόπτωσης που παρατηρείται το φθινόπωρο και δεν είναι άλλο από την εποχική τριχόπτωση

Τί είναι η εποχική τριχόπτωση

Η εποχική τριχόπτωση που εμφανίζεται τους φθινοπωρινούς μήνες είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο που συμβαίνει για την ανανέωση της τρίχας. Πιο συγκεκριμένα η τρίχα, αποτελείται από ζωντανά κύτταρα κι όπως κάθε κύτταρο, έχει μια συγκεκριμένη διάρκεια ζωής.

Όπως γνωρίζουμε εξάλλου, ο οργανισμός μας ανανεώνει τακτικά όλα τα κύτταρα του σώματος μας. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα μαλλιά μας. Έτσι με το που μπαίνει ο Οκτώβρης γυναίκες και άνδρες παρατηρούμε μια ξαφνική τριχόπτωση που σε κάποιους ίσως είναι πιο έντονη και δημιουργεί φόβο για το μέλλον των μαλλιών.

Όσο φυσιολογική κι αν είναι η εποχική τριχόπτωση, πάντοτε μας δυσαρεστεί σε έναν βαθμό. Κι αυτό γιατί τα μαλλιά είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία επάνω μας, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες. Αντανακλούν την προσωπικότητα και την γοητεία μας. Κι αν δεν τα φροντίζουμε όπως πρέπει τότε η τρίχα αποδυναμώνεται, γίνεται πιο λεπτή και εύθραυστη.

Πέρα φυσικά από το κατάλληλο σαμπουάν ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών μας και τα ειδικά λαδάκια κατά του φριζαρίσματος και της θερμότητας, υπάρχουν ορισμένες τροφές, που είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία των μαλλιών.

Σύμφωνα με την Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγο-διατροφολόγο με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή, η τακτική κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τα μαλλιά μας υγιή και λαμπερά. Ποια είναι όμως τα συστατικά στα οποία θα πρέπει να δώσουμε βάση; Η κυρία Σερδάρη αποκαλύπτει όλα όσα πρέπει να ξέρουμε.

Έλενα Σερδάρη: Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή
Έλενα Σερδάρη
Έλενα Σερδάρη: Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή

Βασιζόμαστε στις πρωτεΐνες

Η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό συστατικό των μαλλιών, όπως και η κερατίνη. Επομένως, μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες βοηθά τα μαλλιά μας να μακραίνουν γρηγορότερα και να παραμένουν υγιή.

Τα αυγά, το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, το κοτόπουλο και η κινόα είναι όλες εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνης που μπορούμε να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας. Αντίθετα, η έλλειψή τους ή η ανεπάρκειά τους ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγήσει στην τριχόπτωση.

Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη βιοτίνη

Η βιοτίνη (Β7) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στο σύμπλεγμα Β. Είναι υπεύθυνη για το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων και της γλυκόζης και βοηθά στη μετατροπή των αμινοξέων σε πρωτεΐνες. Η βιοτίνη, είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των μαλλιών. Η ανεπάρκεια της μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση και ξηρότητα στο τριχωτό της κεφαλής αλλά και στο δέρμα.

Προσοχή: Ενώ η έλλειψη βιοτίνης μπορεί να προκαλέσει τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν, η υπερβολική πρόσληψή της μέσα από συμπληρώματα, μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής.

Αν όμως συμπεριλάβουμε στο διαιτολόγιό μας τροφές πλούσιες σε βιοτίνη, όπως το κουνουπίδι, οι φακές, τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, η γλυκοπατάτα, το καρότα, θα επαναφέρουμε την υγεία και τη ζωντάνια των μαλλιών μας.

Παράλληλα, η ισορροπημένη κατανάλωση των βιταμινών Β12 και Β 6 θα προσφέρει έξτρα υγιή όψη στα μαλλιά. Εξαιρετικές πηγές αυτών των βιταμινών είναι το γάλα, τα φασόλια και τα τρόφιμα ολικής αλέσεως.

Ποντάρουμε στον σίδηρο

Ο νούμερο ένα τρόπος να διασφαλίσουμε την καλή υγεία των μαλλιών μας είναι να υιοθετήσουμε μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο. Ορισμένες από τις καλύτερες πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Εάν δεν προσλαμβάνουμε αρκετό σίδηρο από τη διατροφή μας, ίσως χρειαστεί να πάρουμε ένα συμπλήρωμα, αρκεί πρώτα να έχουμε μιλήσει με το γιατρό μας για τη λήψη οποιουδήποτε φαρμακευτικού προϊόντος.

Ω3 Λιπαρά για την υγεία του τριχωτού

Τα ω-3 λιπαρά οξέα θα πρέπει να είναι ακόµα ένα αναπόσπαστο στοιχείο της διατροφής μας, καθώς διαδραµατίζουν σηµαντικό ρόλο για την υγεία, τόσο τη γενική, όσο και την υγεία των μαλλιών μας.

Τα ω-3 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και συναντώνται σε αφθονία σε τρόφιµα, όπως τα λιπαρά ψάρια, δηλαδή ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος, καθώς και σε ξηρούς καρπούς και σπόρους, όπως ο λιναρόσπορος και τα καρύδια. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ευεργετικά τόσο για τα μαλλιά όσο και για τα νύχια.