ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/10/2019 10:55 EEST

Υποχρεωτική η χρήση POS για ακόμα περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους

Tα σχέδια της κυβέρνησης και το νομοσχέδιο το οποίο υπολογίζεται ότι θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές του 2020.

Eurokinissi

Αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω και της υποχρεωτικής χρήσης συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης (POS) από όλους τους φορολογούμενους, ανεξαρτήτως επαγγελματικού κλάδου σχεδιάζει η κυβέρνηση. Το πλάνο για να επιτευχθεί ο στόχος θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο σχετικό νομοσχέδιο το οποίο υπολογίζεται ότι θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές του 2020. 

Η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, προκειμένου να περιοριστούν τα «παράθυρα» της φοροδιαφυγής θα επικεντρωθεί όχι μόνο στην υποχρεωτική χρήση του POS, αλλά και στην ηλεκτρονική διασύνδεση της Εφορίας με τις επιχειρήσεις μέσω του «ηλεκτρονικού λογιστηρίου». 

Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει να περιορίσει τις συναλλαγές εκτός συστήματος οι οποίες δεν φορολογούνται. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί και με τον ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό των ορίων των συναλλαγών με μετρητά. 

Τα σενάρια τα οποία εξετάζονται προβλέπουν τη διατήρηση του ορίου των 500 ευρώ που, ισχύει σήμερα, να διατηρείται για ελάχιστες συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων. Για τη συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών το όριο θα μειωθεί το όριο στα 300 ευρώ. 

Προϋπόθεση βέβαια προκειμένου να αποδώσει το μέτρο είναι να καταστεί υποχρεωτική η χρήση συσκευών POS από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Με αυτό τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή και θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους. 

Ήδη τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, έχουν ξεκινήσει την επεξεργασία της λίστας των επαγγελμάτων τα οποία πρόκειται να ενταχθούν στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας για υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης. Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται σήμερα περισσότερες από 110 επαγγελματικές δραστηριότητες.

Η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης POS, προς το παρόν δεν θα καταργήσει τη δυνατότητα πληρωμών και με μετρητά, καθώς υπάρχουν ακόμα κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι εξαιρούνται ακόμα και από το όριο υποχρεωτικών συναλλαγών με «ηλεκτρονικό» χρήμα. 

Αναλυτικότερα, όμως, ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές προβλέπει:


1. Υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε δεκάδες επαγγέλματα που σήμερα εξαιρούνται του μέτρου.


2. Μείωση των μετρητών στις συναλλαγές των φορολογουμένων με τα καταστήματα λιανικής πώλησης από τα 500 ευρώ στα 400 ή στα 300 ευρώ.


3. Σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, για την έκδοση απόδειξης λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με αυτή από τα POS.


4. Δημιουργία κλειστού κυκλώματος διαβίβασης συναλλαγών των επιχειρήσεων με την Εφορία, τη στιγμή που πραγματοποιείται η συναλλαγή.


5. Διασταυρώσεις στις επιχειρήσεις με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στη φορολογική τους δήλωση και τις συναλλαγές που προκύπτουν από τα POS.