Υπόθεση Τσαρλς Μάνσον: Το εφετείο απέρριψε και τρίτη αίτηση αποφυλάκισης της Λέσλι Βαν Χάουτεν

«Δεν έχει αναλάβει πλήρως την ευθύνη για την συμμετοχή της στα εγκλήματα που διέπραξε και αυτό την καθιστά δημόσιο κίνδυνο».
ASSOCIATED PRESS

Το εφετείο της Πολιτείας της Καλιφόρνια απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης της Λέσλι Βαν Χάουτεν, η οποία υπήρξε γνωστό μέλος της «οικογένειας», του διαβόητου κατά συρροή δολοφόνου, Τσάρλς Μάνσον.

Τον Ιανουάριο του 2019, το συμβούλιο αποφυλάκισης των φυλακών, πρότεινε την αποφυλάκιση, της 70χρονης Βαν Χάουτεν, για τρίτη φορά. Με παρέμβαση όμως του κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, η αίτηση αυτή απορρίφθηκε τον Ιούνιο. Την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, η αίτηση εξετάστηκε από το εφετείο και με ψήφου δύο προς ένα, οι δικαστές στήριξαν την απόφαση του Νιούσομ.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν η εξής:

«Η άποψη του κυβερνήτη, πως η Λέσλι Βαν Χάουτεν, δεν έχει αναλάβει πλήρως την ευθύνη για την συμμετοχή της στα εγκλήματα που διέπραξε κάτι που την καθιστά δημόσιο κίνδυνο, υποστηρίζεται από τα αποδεικτικά στοιχεία».

Η Σούζαν Ατκινς, η Πατρίτσια Κρένγουινκελ και η Λέσλι Βαν Χάουτεν, στο δικαστήριο τον Αύγουστο του 1970.
Η Σούζαν Ατκινς, η Πατρίτσια Κρένγουινκελ και η Λέσλι Βαν Χάουτεν, στο δικαστήριο τον Αύγουστο του 1970.
ASSOCIATED PRESS

Ο δικαστής του εφετείου που μειοψήφησε, υποστήριξε, πως δεν υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για να χαρακτηριστεί η Βαν Χάουτεν, δημόσιος κίνδυνος.

Η Λέσλι Βαν Χάουτεν είχε αρχικά καταδικαστεί σε θάνατο το 1971, με την ποινή της να μετατρέπεται σε ισόβια κάθειρξη, όταν έπαψε να ισχύει η θανατική ποινή στην πολιτεία της Καλιφόρνια, το 1972. Η Βαν Χάουτεν είχε παραδεχτεί πως μαζί με την Πατρίτσια Κρενγουίνκελ είχαν βάλει στο πρόσωπο της Ρόσμαρι ΛαΜπιάνκα, μία μαξιλαροθήκη, την έδεσαν με καλώδιο και στη συνέχεια την μαχαίρωσαν 14 - 16 φορές. Παράλληλα, είχε αρνηθεί την συμμετοχή της στην δολοφονία της ηθοποιού - μοντέλου και σύζυγο του σκηνοθέτη, Ρομάν Πολάνσκι, Σάρον Τέιτ.

Στο παρελθόν έχει κάνει άλλες δύο αιτήσεις για αποφυλάκιση, οι οποίες και απορρίφθηκαν από τον τότε κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Τζέρι Μπράουν.

«Η κυρία Βαν Χάουτεν και η οικογένεια Μάνσον, πραγματοποίησαν μερικά από τα πιο βίαια και ειδεχθή εγκλήματα στην ιστορία της Καλιφόρνια. Οταν το δει κανείς συνολικά, πιστεύω πως τα στοιχεία δείχνουν, ότι την συγκεκριμένη στιγμή, αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία, αν αποφυλακιστεί», σχολίασε πρόσφατα ο Νιούσομ

Οσο για τον δικηγόρο της Λέσλι Βαν Χάουτεν, Ριτς Πφάιφερ, υποστήριξε την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, πως, «Περίμενα πως θα πήγαινε σπίτι της μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Αυτό δεν θα γίνει. Για δύο πράγματα μπορείτε να είστε σίγουροι. Θα βγεί από την φυλακή και δεν τα παρατάω έως ότου αυτό συμβεί».

Πηγή: Rolling Stone

Δημοφιλή