Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Αποφυλακίζεται ο μεσίτης 2 μήνες μετά την καταδίκη του σε 10ετη κάθειρξη

Εγινε δεκτή η αίτηση αναστολής της ποινής με περιοριστικούς όρους.
.
.
Eurokinissi

Ανατροπή υπήρξε στην απόφαση που είχε εκδοθεί στις 3 Μαΐου για την υπόθεση του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ειδικότερα, μετά από 2 μήνες έγινε δεκτό, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, το αίτημα αναστολής της ποινής για τον μεσίτη, ο οποίος -όπως και ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου- είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξη.

Οι δύο άνδρες κρίθηκαν ένοχοι κατά πλειοψηφία για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία, ενώ δύο ένορκοι είχαν την άποψη ότι έπρεπε να καταδικαστούν για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Παράλληλα, απορρίφθηκε το αίτημα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Μάλιστα, το δικαστήριο είχε ομόφωνα αποφασίσει να μην χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση για τους δύο κατηγορούμενους. Όπως είχε προτείνει ο εισαγγελέας Σωτήρης Μπουγιούκος έγινε δεκτό να μην χορηγηθεί στους κατηγορούμενους αναστολή, αλλά να ξεκινήσουν την έκτιση της ποινής τους, με τον μεσίτη να οδηγείται στη φυλακή, ενώ ο κοσμηματοπώλης θα εκτίσει κατ’ οίκον την ποινή του καθώς διανύει το 77ο έτος της ηλικίας του.

Τι ανακοίνωσαν οι συνήγοροι του μεσίτη

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσαν οι συνήγοροι του μεσίτη, Ιωάννης Γλύκας και Ορφέας Φίλος, έγινε τελικώς δεκτό το αίτημα αναστολής της ποινής και θα αποφυλακιστεί. «Η Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη δέχτηκε την αίτηση αναστολής του αιτούντος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφανίσεως εντός του πρώτου πενθημέρου εκάστου μηνός και του έδωσε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο ελεύθερος όταν αυτό προσδιοριστεί» αναφέρουν.

Όπως πάντως επισημαινόταν στην εισαγγελική πρόταση του κ. Μπουγιούκου που έγινε δεκτή δεν έπρεπε να αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορουμένους, οι οποίοι ζήτησαν να τους χορηγηθούν αυτά του σύννομου βίου, των μη ταπεινών αιτίων και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

«Η συμπεριφορά και η δράση τους ενέχουν στοιχεία τιμωρητικής διάθεσης» υποστήριξε ο εισαγγελέας στο δικαστήριο προσθέτοντας: «ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος ουδέποτε επιτέθηκε κατά των κατηγορούμενων αφού ήταν εγκλωβισμένος και εκείνοι ασφαλείς. Αποδείχθηκε ότι εκείνοι του επιτέθηκαν. Από τον τρόπο δράση τους και τη συμπεριφορά τους προκύπτει ότι κανένα ελαφρυντικό δεν θα πρέπει να τους αναγνωριστεί».

Πηγή: Dikastiko.gr