Μεγάλη φωτιά στην Ηλεία: Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους

Δεν απειλείται οικισμός, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.
|
.
.
Πυροσβεστική

Συνεχίζουν τη μάχη με τις φλόγες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στην Ηλεία : Επιχειρούν 195 πυροσβέστες, με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 48 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», και από αέρος επιχειρούν 4 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Πόρτες Αχαΐας και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην γειτονική περιφερειακή ενότητα της Ηλείας.

Μετά από εισήγηση του επικεφαλής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων εκδόθηκαν μηνύματα από το 112 και χθες, πραγματοποιήθηκε προληπτική, οργανωμένη απομάκρυνση των χωριών Βάλμη, Κοτρώνα, Καραγιαννέικα και Δαλαμπουρέικα της ΠΕ Ηλείας προς ασφαλή σημεία.

Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων, γεγονός που βοηθάει το έργο των πυροσβεστών».

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς σήμερα, η περιφερειακή ενότητα Ηλείας βρίσκεται στην πολύ υψηλή κατηγορία κινδύνου.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Ακόμη, με εντολή του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος, αντιστράτηγου Αλέξη Ράπανου, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς, για τη διερεύνηση των αιτιών που την προκάλεσαν.

Για «ύποπτα» αίτια της φωτιάς έκανε λόγο, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για πέντε περιφέρειες

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Δευτέρα 4 Ιουλίου, για πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ)